El Col·legi d’Advocats “ha demanat al Consell Superior de la Justícia que declari inhàbils tots els dies mentre estiguin en vigor les mesures extraordinàries derivades de l’actual situació, a excepció de les que incloguin presos i dels estrictament urgents”. De moment, però, això no ha passat i com que els terminis de recursos, prescripcions, caducitats i altres està inclòs en lleis, no serà fins que no s’aprovi la llei òmnibus, que probablement inclourà modificacions legislatives en aquest sentit, que no es podran veure canvis. Per tant, per ara cal actuar com si res.
El col·legi, en un missatge enviat als professionals del Dret, recorda que “no queden suspesos els procediments urgents i preferents” i “tampoc no queden suspesos els terminis de presentació dels recursos d’empara davant del Tribunal Constitucional”. Tanmateix, recorda l’ens professional, “aquests recursos poden presentar-se per correu electrònic. En aquest supòsit, cal trucar al TC, comunicant que s’envia el recurs d’empara, verificar que l’han rebut, i des del TC us retornaran pel mateix correu el document d’entrada del recurs”.
Sobre el lliurament dels escrits a d’altres jurisdiccions, la cúpula judicial recorda en un dels comunicats emesos entre ahir i avui que “tots els escrits dirigits al Tribunal Superior de Justícia, al Tribunal de Corts, a la Batllia i a la fiscalia s’entregaran a la recepció general de la seu de la Justícia i seran registrats pel personal del Consell Superior de la Justícia, de les 9 hores a les 19 hores”. Per tant, cal acudir físicament a l’edifici de les Columnes, on certament s’han adoptat mesures de prevenció i higiene, però que no facilita la no mobilitat reclamada per les institucions. Pel que fa als tràmits administratius (CASS, policia, i qualsevol altra administració pública) tampoc s’ha acordat cap ampliació o suspensió dels terminis legalment establerts per tal de presentar recursos o al·legacions, motiu pel qual, i en atenció a la seguretat jurídica us comminem a complir-los d’acord amb el què actualment regulen les lleis aplicables a la matèria.
Una altra de les queixes dels advocats és el fet que aquells que estan de guàrdia i han d’actuar sí o sí per algun cas de detenció o alguna urgència ineludible no saben com fer-ho per poder accedir a material de protecció atès que, recorden alguns dels implicats, no saben mai a quina persona hauran d’acompanyar o assistir alhora que ells tampoc no deixen de ser potencials vectors d’infecció.
Comentaris (2)