En nom dels representants de la plataforma sindical, Gabriel Ubach ha explicat que l’objectiu ha estat “fer arribar als caps de llista els nostres neguits i els límits de l’administració, durant molt de temps hem tingut debats que no han sigut fructífers”. Per tant, el que volen és que les seves reivindicacions es vegin reflectides als programes electorals que es presentaran pròximament. “El que tenim clar és que les demandes són legítimes”, ha puntualitzat Ubach. Després d’aquesta trobada, se’ls donarà una setmana de reflexió i, posteriorment, se’ls facilitarà un qüestionari per tal de poder tenir retorn, tot i que durant la reunió alguns caps s’han pronunciat.
Presents han estat els caps de llista de totes les formacions, Xavier Espot, Judith Pallarés, Pere López, Cerni Escalé, Josep Maria Cabanes i, en representació de Carine Montaner, Marc Monteagudo i Noemí Amador. A ells se’ls ha traslladat les diferents peticions de les plataformes sindicals de la Funció Pública, que ha explicat la sindicalista, Carla Guinot. D’aquesta manera, el primer que s’ha traslladat és que se’ls respectin les condicions amb les quals es va entrar en el seu moment mitjançant un edicte. Més concretament, que puguin tenir la jubilació i la prejubilació que es va acceptar en el moment d’accedir al cos al qual pertanyen.
Ubach ha puntualitzat que, amb la modificació de la llei del 2015, es van deixar de respectar les condicions de jubilació de les persones que van accedir al funcionariat amb anterioritat. “El que es vol és que tothom sigui conscient que hi ha un problema dins de la Funció Pública, i que el personal està molt descontent”, ha remarcat Ubach. En aquest punt, Espot i Pallarés s’han pronunciat per tal d’esclarir alguns dubtes i de remarcar que molta gent ja recuperava les condicions anteriors.
Una altra de les peticions que s’ha traslladat ha estat que es facin les aportacions al fons del pla de pensions de la funció pública que es desprenen dels estudis actuarials. S’ha explicat des dels sindicats que el Tribunal de comptes ha apuntat que no s’havia aportat el que era escaient per poder donar garanties. Espot també s’ha pronunciat i ha remarcat que cada any hi ha una partida periòdica que ronda els 10 milions d’euros.
S’ha demanat que es facin convocatòries d’edictes per tal de cobrir les places, per assegurar el percentatge del 15% que correspon segons el nombre d’interins durant el període de vuit anys que preveu la Llei de la Funció Pública. Guinot ha explicat que hi ha cossos on l’interinatge és molt elevat i que cal regular aquesta situació. A més, també s’ha traslladat la petició de realitzar reunions periòdiques entre els ministeris concernits i els representants sindicals per tal de tractar certs temes. Guinot ha puntualitzat que “no cal que es tingui un calendari, però sí que siguin bastant freqüents”.
Els sindicats es neguen a la implantació d’una AvAc obligatòria “si abans no es té una definició treballada i consensuada amb els representants sindicals de la carrera horitzontal”
En el seguit de temes que s’ha traslladat als caps de llista, també s’ha remarcat el fet que no es vol “la implantació d’una Carrera Horitzontal si abans no s’han revisat i modificat els perfils competencials de cada cos”. El que es demana, segons ha explicat Guinot és que els sindicats puguin aportar la seva veu, “podem ajudar a saber què és el que cal a cada cos”. Així mateix, es neguen a la implantació d’una AvAc obligatòria “si abans no es té una definició treballada i consensuada amb els representants sindicals de la carrera horitzontal”. En resum, s’ha indicat que es busca “eliminar situacions discriminatòries i tenir igualtat i equitat dins del funcionariat”.
Aquest darrer punt s’ha ratificat demanant transparència, així com respectar la publicitat dels informes de la reclassificació dels llocs de treball, de l’anàlisi de l’actualització de les graelles salarials i l’aplicació dels resultats. Espot ha assenyalat que, de moment, encara no s’han traslladat a les persones afectades i Guinot ha reclamat que, aleshores, es passi abans pel comitè, canviant el procediment. La conclusió que s’ha extret és que es vol, segons Ubach, “compromís, que des del 2011 ha quedat molt desmillorat, i que el compromís que tenim els treballadors públics, també el tinguin els polítics”.
Comentaris (3)