Marsol ja ha arribat aquesta tarda a la reunió d’electes demòcrates conscient del lloc que ocuparia a partir de la constitució de les institucions sorgides de les eleccions del 2 d’abril. “No hi ha hagut necessitat de posar els càrrecs a votació”, ha aclarit Espot després de la reunió. De fet, ja abans, en arribar a la seu demòcrata, l’excònsol, espontània com és, i clara més o menys, ha estat l’única que ha parlat del que havia de passar a la reunió i ha deixat clar que seria ministra. “Els interessos generals i de partit han passat per davant dels personals”, ha remarcat el líder taronja, que ha explicat que malgrat que Marsol i Enseñat eren els dos candidats a síndic general, la primera, després de les converses mantingudes amb Espot, ja no ha arribat a plantejar cap pugna.
El cap de Govern ‘in pectore’ ha deixat clar que l’excònsol té una vocació “executiva” i que assumir un ministeri de la “complexitat” que haurà de liderar -Presidència, portaveu i alguns departaments encara per concretar- ompliria les seves “expectatives” alhora que “li agraden els reptes”. Espot ha parlat de Marsol obertament com a número 2 del Govern, un valor afegit per a l’executiu. “És una gran satisfacció tenir una companya” com ella, ha indicat el president i cap de files demòcrata, deixant clar que mai ha estat adversària.
SINDICATURA
Marsol ha tingut tot el protagonisme. Almenys el mediàtic. I és que Enseñat ha arribat a la seu demòcrata parlant per telèfon al costat de Maria Martisella. No ha sortit de l’edifici com sí que ho han fet la majoria d’electes que no formen part de l’executiva i quan s’ha permès l’accés dels mitjans gràfics al local per immortalitzar els presents a la reunió de la direcció demòcrata, el futur síndic tampoc no estava ‘visible’. De fet, formalment no és membre de l’executiva, tot i que de ben segur que corria per les instal·lacions.
Les mirades s’han centrat en Marsol malgrat que Enseñat ha estat “aclamat per unanimitat”. Formalment encara no s’ha triat del tot el tàndem de Sindicatura perquè s’està pendent de “com evoluciona el pacte amb Liberals”. Tot apunta que serà l’ordinenca Sandra Codina qui ocuparà el lloc de subsíndica. No li faria cap lleig, ben al contrari. I tot i que Espot ha admès que “és una de les possibles candidates” també ha insinuat que podria acabar fent el salt a Govern.
Espot ha tornat a obrir la porta, o almenys no ho ha aclarit del tot, al fet que Liberals pugui arribar a tenir dos consellers generals i, fins i tot, presència a Govern. En tot cas, mai no podrien tenir grup parlamentari propi i com ha fet Marc Magallón d’Acció, els consellers que procedeixin de la formació presidida per Jordi Gallardo -Víctor Pintos hi serà segur- haurien d’integrar-se al grup demòcrata. Només Ciutadans Compromesos tindrà en principi veu pròpia a la cambra entre les files majoritàries. Concòrdia, en principi, hauria d’ocupar la segona secretaria de Sindicatura.
GRUP I GOVERN
Fins al 5 de maig, Espot exercirà de president del grup parlamentari, però després ja hauria d’estar clar qui agafa les regnes de l’equip taronja. El canillenc Jordi Jordana és qui està més ben posicionat per presidir el grup, encara que no es pot descartar que en funció dels moviments que hi hagi i els candidats que acabin accedint a l’hemicicle, la fins ara presidenta suplent demòcrata, Mònica Bonell, acabi tenint protagonisme parlamentari. O vagi a parar a algun altre càrrec.
Xavier Espot ha assegurat que encara no té dissenyat l’executiu i que, per tant, no té clar quants dels electes demòcrates hauran de deixar l’escó que agafaran la setmana vinent per esdevenir integrants governamentals. Sí que ha insistit en el fet que han de ser persones preparades més enllà de quotes de partits. “I això val per a tothom” perquè “primer passa l’interès general i l’interès de país”.
També ha reconegut que el fins ara secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Marc Galabert, “és una persona que compleix a bastament” els requisits de formació i preparació, “però no sé si està disponible”. Espot ha afirmat que no ha parlat amb Galabert i també ha explicar que no sap si l’economista ordinenc té l’aval del partit sota el paraigua del qual va concórrer als comicis. De fet, Galabert no estaria per la labor i, a més a més, no és del nucli dur de Gallardo i companyia malgrat que durant la legislatura ha estat un estret col·laborador seu.
EXECUTIVA
Després de la reunió dels electes, aquells que no formen part de l’executiva han abandonat les instal·lacions del Prat de les Oques. Hi havia reunió de la direcció. S’hi han dit algunes coses més de les reconegudes per Espot davant els mitjans de comunicació, especialment en relació a les possibles designacions. S’ha fet un balanç “molt bo” dels resultats electorals i s’ha informat de la situació futura d’Enseñat i Marsol.
Però també hauria quedat clar durant la reunió que hi ha neguit per la negociació amb la Comissió Europea sobre l’acord d’associació. En aquest sentit, l’executiva ha parlat de convocar més aviat que tard una reunió gairebé monogràfica per tractar aquesta qüestió i veure l’impacte polític que pot tenir tot plegat. També s’hauria deixat clar segons les fonts consultades que durant el mes de setembre s’organitzarà un congrés per tal de renovar l’executiva. I és que avui per avui, Espot i Marsol són president i vicepresidenta i potser amb les responsabilitats executives, i entre altres coses, aquestes responsabilitats orgàniques de partit hauran de canviar.