Liberals exigirà a Demòcrates que compleixi el pacte electoral i doni pas als ‘seus’ consellers

La llarguíssima reunió de l’executiva presidida per Jordi Gallardo va tenir moments de tensió però va ser “políticament correcta” i serà el preàmbul d’una reunió amb tots els candidats i, més tard, un congrés haurà de servir per renovar la direcció

Bona part de la llista liberal el dia de la penjada de cartells.

Liberals exigirà a Demòcrates que compleixi el pacte que les dues formacions van subscriure abans dels comicis de diumenge i que va servir per fer llistes conjuntes a Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià. El cap de llista liberal, Josep Maria Cabanes, i el president de la formació, Jordi Gallardo, seran els encarregats de formalitzar la demanda davant els responsables taronges, que ja han anunciat que volen evitar de totes totes que liberals, vistos els resultats, puguin accedir al Consell General.

L’acord entre les dues formacions abans del tancament de llistes passava perquè Conxita Marsol, a Andorra la Vella, i Sandra Codina, a Ordino, ascendissin a ministres. I en cas que les dues candidatures aconseguissin vèncer en les seves respectives territorials, Víctor Pintos a la capital i Marc Galabert per la circumscripció ordinenca aconseguirien escó. Si la candidatura demòcrataliberal de Sant Julià hagués guanyat, accedia directament al Consell la número 2 de la llista, Eva París.

Demòcrates confirma que intentarà evitar que Liberals tingui representació al Consell

Les fonts consultades han assegurat que la reclamació es farà. Una altra cosa és com es pot forçar els demòcrates a fer efectiu allò que es va acordar. De fet, Liberals tampoc no va complir allò pactat amb el PS sota la fórmula parroquial d’Acord en els comicis del 2019 i els socialdemòcrates poc hi van poder fer. D’aquí que no estigui gens clar fins on arribaran les exigències que puguin formular Gallardo i Cabanes a Xavier Espot i Jaume Serra, per esmentar dos dels principals dirigents taronges.

REUNIÓ LLARGA

Una quinzena de persones van assistir a l’executiva posteleccions que va servir per analitzar els resultats. De la trobada d’aquest dimecres a la nit en van quedar clares, ara per ara, dues coses. La primera, que l’executiva es fa responsable dels resultats. Dels mals resultats. I, en segon lloc, que la voluntat de continuïtat de la formació està servida. “Això no vol dir que hi pugui haver canvis en unes setmanes si la idea de renovació no fructifica”, han assegurat les fonts.

L’actual direcció del partit té previst fer una trobada amb tots els candidats que han representat la formació a les eleccions “perquè són els que han donat la cara”. La idea és escoltar la valoració d’aquestes persones i exposar-los el plantejament de la direcció. De l’executiva. Aquesta trobada hauria de produir-se durant la setmana que ve o, a tot estirar, la següent. Per a mitjan maig o una mica més enllà, en funció de quan quedi definitivament tancat el Govern, es preveu celebrar un congrés.

Els liberals admeten estar “rostits” i guarden silenci sobre els acords amb Demòcrates

La voluntat és que en aquell congrés es renovi l’executiva. Però durant la reunió d’aquest dimecres ni cap dels presents es va postular ni tampoc es va posar cap nom de possibles nous dirigents damunt la taula. L’executiva actual hauria de plegar gairebé en bloc. I el proper congrés hauria d’evidenciar el nou rumb que agafi el partit. Josep Maria Cabanes, tot i els resultats, segons les fonts, no s’hauria pas mostrat desanimat del tot.

La reunió de l’executiva va ser “políticament correcta” però hi va haver alguns moments de certa tensió quan es van tractar les renúncies de Sergi Alís i altres militants, especialment d’Encamp. Cap dels integrants de l’executiva, però, no va voler assumir cap mena de responsabilitat en relació amb l’enfrontament que hi va haver amb alguns dels components de la formació. En tot cas, per molta continuïtat que s’asseguri al projecte liberal, no hi ha res de clar.