El cap de llista nacional ‘taronja’, més enllà de defensar tant la feina feta els darrers anys com les propostes programàtiques, no ha evitat carregar amb duresa contra Bartumeu. També ha rebut Pere López, el candidat a cap de Govern de PS SDP +. L’atac en els dos casos ha estat ferotge. Sense pèls a la llengua.
Així, Espot ha recordat que quan DA va arribar al poder “Andorra havia estat governada per aquells mateixos que ara propugnen el canvi: el senyor Pere López i el seu mentor recent arribat [amb ironia], el senyor Bartumeu”. Sobre aquest ha assegurat que “em sembla increïble que qui va ser el cap de Govern ara ens doni lliçons d’honorabilitat quan, precisament, al poc d’esclatar la crisi BPA anava a una cadena de televisió, la mateixa que ara difama a Andorra, a malparlar d’aquest país”. Així, ha deixat clar que vol rebre “poques lliçons d’honestedat per part d’aquest senyor”.
A l’hora de parlar de la disputa territorial, un cara a cara entre PS (amb el suport d’Agrupament Encampadà) i DA, no s’ha estat de criticar l’aliança i de furgar en el fet que “no sabem si SDP hi és, tot i que aparentment no hi són”. I, al mateix temps, ha apuntat que Agrupament “té una línia ideològica difusa”. Ara bé, ha advertit que “independentment de la seva ideologia, si guanyen donaran suport a un cap de Govern que es diu Pere López, que vol aturar el creixement, que vol apujar la pressió fiscal i tocar de mort les negociacions amb la Unió Europea”. En definitiva “un altre model d’Andorra, legítim i respectable, però el que ja vam conèixer del 2009 al 2011”. Per cert, això no ho ha dit, un model que va defensar el seu pare (i un dels seus màxims valedors actualment) com a ministre d’Exteriors.
AMB LA BANDERA DE LA PANDÈMIA I LA BONA COL·LABORACIÓ AMB ENCAMP
Com ha estat habitual al llarg de les diferents reunions de poble, qui ha estat l’encarregada d’obrir l’acte ha estat la secretària d’organització de la formació ‘taronja’, Rosalina Areny, en aquest cas a la seva parròquia. I ha volgut remarcar la “fidelitat” que Encamp ha tingut des de la creació d’UP i de DA, recordant que han guanyat totes i cadascuna de les eleccions celebrades des del 2011, tant nacionals com comunals.
I, a la vegada, ha tret pit de la col·laboració i dels avenços aconseguit amb la “col·laboració entre comú i Govern”. Tots dos, ha assegurat, “han demostrat el compromís amb la parròquia”. Ho ha fet en una sala Valireta que s’ha quedat petita, amb un bon grapat d’assistents que han hagut de seguir l’acte drets.
Justament, en una línia similar s’ha expressat la cònsol major, Laura Mas. Així, ha volgut esgrimir la seva experiència al capdavant del comú per certificar “el treball colze a colze amb Govern i Consell General durant aquest mandat”. I ha donat a entendre que la seva continuïtat depèn del resultat de diumenge. “S’ha de fer una valoració positiva i vull que segueixi”, ha afirmat. També ha defensat que “els nostres candidats són la garantia d’un millor futur per a Encamp; coneixen la parròquia, l’estima, l’han defensat i ho continuaran fent per davant de qualsevol altra cosa”.
El número 1 de la llista territorial, Jordi Torres, ha centrat la seva intervenció en la feina feta i les propostes a nivell d’habitatge i de poder adquisitiu -“tenim solucions realistes a curt, mitjà i llarg termini”, ha afirmat-. A la vegada, ha defensat la capacitat de Demòcrates per dirigir el país. “Som l’única opció seriosa per formar Govern i així ho hem demostrat els darrers anys”, ha apuntat.
Per la seva banda, la número 2, Maria Martisella, s’ha encarregat d’elogiar la figura de Xavier Espot. Ha destacat, sobretot, la feina feta durant la pandèmia. “És els moments difícils quan es veu la fusta d’un líder”, ha afirmat. I no només s’ha referit a la crisi sanitària, també a la de BPA, destacant que “vam poder protegir el nostre sistema financer i ningú va perdre els seus estalvis”. Per tot això, ha assegurat que “ja agradaria a molts països tenir-lo de president”, ja que “ens ha fet sentir orgullosos de ser andorrans”.
La candidata també ha fet referència a les darreres informacions aparegudes, justament, sobre el ‘cas BPA’ i els seus orígens i posteriors conseqüències. Ho ha fet sense parlar-ne obertament, però s’ha entès tot. “Andorra és un país de gent treballadora i honesta. Per molt que difamar surti gratis, el temps posarà cadascú al seu lloc”, ha manifestat.
La pandèmia també ha estat recordada per Carles Enseñat. El número 3 de la llista nacional ha volgut posar sobre la taula “el treball ben fet” en aquells moments complicats. I ha reclamat posar en valor “el seu rigor” i “la capacitat de fer una bona diagnosi de la situació”. Una capacitat, ha remarcat, clau de cara a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Hem d’aconseguir un bon acord que no ens pugui negar el que tenen altres països ni vulnerar els nostres drets”, ha apuntat, per remarcar que la voluntat és “no renunciar ni a la nostra fiscalitat ni al nostre model migratori”. Però això, ha advertit, “s’ha de negociar i cal el millor equip possible” que, lògicament, al seu entendre és el dirigit per Espot.
Comentaris (10)