El sondeig polític s’ha fet entre el 21 de febrer i el 8 de març entrevistant 810 persones amb dret a vot -també s’han enquestat 400 no andorrans, malgrat que no poden participar en els comicis-. Novament, un dels principals problemes és l’elevat nombre d’interrogats que no contesten (15,2%) o diuen no saber encara què faran (47,4%).
Al final, només 248 persones han revelat la seva intenció de vot. D’aquests, 104 asseguren que votaran a favor de les llistes presentades per Demòcrates, el que suposa el 12,8% del total d’enquestats i el 41,9% dels que han avançat la seva decisió. En segon lloc, amb 58 persones que afirmen que els donaran suport, se situa l’aliança entre PS i Progressistes SDP (7,2% sobre el total dels participants en el sondeig i 23,4% sobre els que han respost).
Pel que fa a la resta de partits, Andorra Endavant rep 37 suports (4,5% i 14,9% respectivament) seguida de Concòrdia (28), Liberals (15) i Acció (6). Ara bé, els responsables de l’enquesta han volgut fer el que, popularment, es coneix com a cuina. És a dir, intentar extrapolar quin pot ser el vot de persones que no l’han revelat seguint altres respostes, principalment la de simpatia sobre altres formacions. En aquest cas, però, el resultat no varia gaire.
Segons aquest càlcul, DA seguiria guanyant les eleccions, amb el 41,72% dels vots. En segona posició, es manté el PS, amb el 25,41%. La formació de Montaner assoliria el 13,29% mentre que Concòrdia se situaria amb un 11,42%. Més modestos serien els resultats de Liberals (6,29%) i Acció (1,86%), que correrien el risc, amb aquestes dades a la mà, de quedar fora del Consell.
El coordinador del treball per part de l’ARI, Joan Micó, ha recordat que “altres anys hem afinat molt”. Sí que ha admès, però, que el vot ocult podria fer variar algunes xifres. De fet, ha reconegut que, per l’experiència d’ara fa quatre anys, entre els qui no responen hi ha més gent d’altres partits que no pas de Demòcrates. Per tant, es podria repetir un fet similar al del 2019, quan DA va treure un resultat inferior al de l’enquesta i, en canvi, altres formacions, entre elles el PS, en van aconseguir un de millor.
Per cert, tot i que no s’ha posat al document, l’ARI sí que ha fet una translació del que suposarien aquests resultats a nivell d’escons. Això sí, només a la circumscripció nacional. Demòcrates assoliria fins a sis consellers, seguit del PS amb 4. Andorra Endavant i Concòrdia es repartirien dos parlamentaris cadascun.
L’enquesta, però, també ha demanat per valoració de la feina feta tant per Govern com pels grups parlamentaris. I aquí sí que s’observa un descontentament amb les forces que han portat el timó del país els darrers anys. Així, l’executiu obté un nota de 5,6, el que representa mig punt menys que l’assolida ara fa un any. També baixen valoració els grups parlamentaris que havien conformat la majoria: Ciutadans Compromesos (de 5,2 a 4,9), DA (de 6 a 5,6) i l’independent, format per representants d’Acció (de 5,1 de 4,7). En canvi, el PS millora: de 4,9 a 5,2 i també ho fa Carine Montaner que, però, encara suspèn amb un 4,3.
L’enquesta també ha demanat a 400 persones no andorranes. Un 85% de les entrevistades asseguren que, si tinguessin dret a fer-ho, votarien als comicis. Pel que fa als resultats, novament amb un vot ocult important, DA es quedaria amb el 21% dels suports, seguida del PS amb el 15%. En aquest cas, Liberals seria la tercera força, tot i que només amb el 4%.
Comentaris (42)