Rossell ha destacat que la candidatura nacional, com les parroquials, “és un bon conjunt de persones”, que han cercat una entesa per tal de mantenir la “idiosincràsia” mostrada pel Govern actual encapçalat per Demòcrates. “Tenim molta il·lusió i esperem que es guanyi”, ha indicat el presentador representant de Ciutadans Compromesos, que ha mostrat el seu convenciment que a la campanya hi haurà “‘fair play’” i respecte màxim perquè tot el contrari “seria una sorpresa”.
Precisament fent referència a l’equip demòcrata, el candidat, Xavier Espot, ha explicat i, en certa manera, justificat l’elecció de Meritxell López com a número 2 de la llista. En aquest sentit, ha explicat que la figura de la fins ara consellera de comú de la capital encarna “la renovació des del rigor i des de la capacitació”. És una manera de combinar l’experiència que ell mateix aporta, ha puntualitzat, amb nous punts de vista que, tot i tenir una experiència política més minsa, “està altament preparada i capacitada”. Ha afirmat, de fet, que “és el meu tiquet ideal”.
En aquesta línia de combinació entre experiència i renovació, Espot ha fet un repàs complet per tota la llista demòcrata i per aquells noms que representen una i altra. Així, ha nomenat a Carles Enseñat i Mònica Bonell com a exemples de dilatat coneixement del funcionament del món polític i parlamentari, o la Gemma Riba, que ha estat cònsol menor. A l’altra banda, ha fet referència a Carol Puig o Xavier Sopena, que no han tingut experiència política, però que ha assegurat que estan capacitats i preparats per aportar diferents punts de vista.
Baró s’ha referit als pactes asimètrics que ha fet Demòcrates amb diverses formacions, ja siguin nacionals o parroquials. Ha reconegut l’expresident del grup parlamentari demòcrata que ha estat una “negociació sofisticada, un procés llarg, però el resultat és molt bo”. “La complicació no està renyida amb la saviesa i amb la capacitat d’arribar a bons acords” i, amb tot s’ha aconseguit una llista “plural però cohesionada”.
Espot ha estat més pràctic i concís a l’hora de justificar els pactes que, per ell, són totalment coherents. De fet, ha assegurat que “forma part de l’ADN de Demòcrates la necessitat de defugir del dogmatisme i de la necessitat de només creure que nosaltres som els bons i que els altres són dolents”. Seguint aquesta línia, ha remarcat que únicament s’ha fet aliances amb persones amb qui ja s’ha governat o s’ha estat a la mateixa bancada de la majoria parlamentària.