“Als pactes es diu el que es diu, i el resultat electoral és el que és”, ha explicat Serra, “s’ha de fer una lectura correcta, i la representació al Consell ve decidida pel que es vota a les urnes”. I en aquest cas, Liberals no hauria de tenir cap representació al parlament. Però, el fet que Conxita Marsol i Sandra Codina passaren a ser ministres, com se’ls hauria assegurat que passaria, els suplents d’Andorra la Vella i d’Ordino, que són liberals, passarien a l’hemicicle. I això, ha assenyalat Serra, “seria una trampa”, perquè no es donaria als ciutadans el que han votat.
El Govern de coalició, segons Serra, “ha donat bons resultats”. Però aquest fet no es pot “sobrevalorar”, i no es pot canviar “l’espectre polític”. La coalició amb la qual s’ha anat a les dues parròquies indica, però, que en cas de sortida de Marsol i Codina per tenir ministeris, qui pujarà al Consell seran dos liberals. En aquest cas, Serra ha afirmat que “els pactes no son aritmètica pura, però els pactes el que no diuen és que la representació del Consell serà desproporcionada”. I donar pas a un partit polític que no ha obtingut suficient suport per tenir la cadira, no se li vol donar.
A més, el fet de perdre la majoria absoluta amb la qual s’han guanyat les eleccions “no forma part d’un pacte”. Als resultats es tenen 17 conselleres, 16+1 tenint en compte que un d’ells és d’Acció, però que s’integrarà a Demòcrates. Per tant, “no hi ha cap partit al món que quan passi una setmana dels comicis es perdi la majoria, això formaria part de la història”. El que no es farà en cap cas, segons Serra, és “canviar les condicions de joc actuals, no es perdrà la majoria per donar un grup parlamentari liberal, és ofensiu fins i tot demanar-ho”. El que conclou el secretari general és que “serà el cap de Govern qui decideixi amb qui governa i com governa, posant per davant la qualitat del que vulgui formar”.
Els resultats, per tant, s’han observat amb més calma després de la nit electoral. Serra, seguint la línia del manifestat pel candidat i vencedor, Xavier Espot, ha afirmat que “obtenir una majoria absoluta clara i còmoda no ens pot portar a l’autocomplaença i a no adonar-te que no tothom està d’acord amb les teves polítiques”. Malgrat això, “l’evidència és que hem guanyat les eleccions, però també hem de tenir en compte que hem baixat un 2,4% de les darreres”.
CANVIS A LA LLEI ELECTORAL, DESCARTATS
El secretari general s’ha mostrat contrari a realitzar canvis a la Llei electoral per modificar el sistema, tal com s’ha demanat en nombroses ocasions des d’altres formacions. En aquest sentit, ha demanat que “voldria escoltar quina és la proposta concreta”. El sistema actual és “fruit d’una història política i d’una tradició, i qualsevol altre plantejament és discutible”. A més a més, ha remarcat que “tots els sistemes electorals són diferents, no hi ha un de millor ni un de pitjor, si no hi hauria el mateix a tots els països”.