DA vol despenalitzar l’avortament sense concretar en quins supòsits però es faria fora del país

Espot avisa que parlar de legalització és “fer volar coloms”, ja que “xoca directament contra el nostre sistema; un bisbe mai podria ser cap d’Estat d’un país on es practiqués” la interrupció voluntària de l’embaràs

Espot, al costat de les instal·lacions del SIAD amb la cap de llista a Sant Julià, Helena Mas.
Espot, al costat de les instal·lacions del SIAD amb la cap de llista a Sant Julià, Helena Mas. G. P.

Demòcrates entén que la legislatura vinent ha de ser la de la despenalització de l’avortament. Aquesta és la voluntat expressada pel seu candidat a cap de Govern, Xavier Espot. Això sí, sense “trencar el sistema institucional”. El líder ‘taronja’ ha avançat que “es pot anar més enllà en els drets de les dones”. Això sí, la formació no concreta quins serien els supòsits que quedarien fora del Codi Penal i deixa clar que l’operació no es podria fer al país. De fet, ha alertat a altres partits que la legalització no és factible si es vol mantenir el Coprincipat.

Espot ha desgranat aquesta proposta en un lloc, al seu entendre, significatiu: les dependències del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) al CAP de Santa Coloma. El candidat ha volgut treure pit de la iniciativa, que ha qualificat de “pas significatiu” que es va poder fer sense “traspassar la línia vermella del sistema institucional”. Així, ha indicat que “més de 100 dones han estat ateses, moltes de les quals s’haurien sentit desemparades”.

Es vol “aconseguir la despenalització” i que “tota dona que vagi fora tingui la tranquil·litat que d’això no es derivarà cap conseqüència penal”

Tot i això, DA admet que no és suficient. Que cal (i es pot) “anar més enllà” en el reconeixement dels drets femenins. Sempre, això sí, garantint la pervivència del Coprincipat. “Disposar de l’avantatge competitiu de dos caps d’Estat que representen institucions molt més poderoses que Andorra és important”, ha remarcat.

Per això, es vol “aconseguir la despenalització” i que “tota dona que vagi fora tingui la tranquil·litat que d’això no es derivarà cap conseqüència penal”. I es buscarà “des de la cooperació i el diàleg amb les institucions”. Això sí, Espot no ha volgut parlar de quins supòsits quedarien fora, tot apuntat que “cap a país no posa límits” i, també, es considera que “cal donar més facilitats a les dones perquè decideixin tenir els seus fills”.

El cap de llista ‘taronja’ també ha assegurat que, un cop despenalitzat, es podria vehicular un rescabalament econòmic per qui vagi a avortar a fora, sobretot en aquells casos de persones amb menys recursos. “Si trobem l’encaix legal i conforme a l’ordenament jurídic, serà més factible”, ha apuntat. Ara bé, sempre fora del país. Espot ha llançat un clar missatge a aquelles formacions que propugnen no només la despenalització sinó també la legalització. Ras i curt, això no és compatible amb mantenir l’actual model d’Estat.

“No es poden fer volar coloms. Fer-ho xoca directament amb el nostre sistema. Un bisbe no podria ser mai cap d’Estat on es practiqués l’avortament”, ha assegurat. Per tant, les interrupcions de l’embaràs es farien “a fora”, una fórmula que, ha apuntat, “moltes dones segur que prefereixen”.

La voluntat, doncs, és poder avançar en aquesta qüestió al llarg de la legislatura. Tot i això, Espot ha volgut també fer una crida a la prudència. “A vegades corrent massa ens podem trobar que no podem fer marxa enrere a nivell institucional”, ha comentat.


CANILLO

També des d'un Centre d'Atenció Primària, però en aquest cas en construcció, han celebrat el seu acte de campanya els candidats de Demòcrates a Canillo, Guillem Casal i Jordi Jordana. Així han aprofitat per treure pit de l’acord ja existent entre comú i Govern per tirar endavant les noves dependències sanitàries al poble, que “oferiran uns espais més adequats i moderns i, també un millor servei”. El cost serà d’1,2 milions.


ENCAMP

Per la seva banda, els candidats d’UP+DA a Encamp han refermat l’aposta pel turisme esportiu i familiar de qualitat a la parròquia. Jordi Torres ha posat en relleu que, “juntament amb el comú, estem implementant moltes accions i esdeveniments per fomentar-ho encara més”. I es vol que això també es faci al Pas de la Casa per posicionar la localitat fronterera “com un destí de qualitat”.

Candidats demòcrates a Prada de Moles

ORDINO

Berna Coma, cap de lllista de DA+ACO ha visitat aquest dissabte Arans. Des del poble ordinenc s’ha compromès a acompanyar “amb tot el que faci falta” el sector agrícola i ramader, ja que “és essencial per a la conservació dels nostres paisatges i de la nostra qualitat de vida”. Així, els ‘taronja’ asseguren que es treballarà per garantir el relleu generacional, s’ampliaran els ajuts i també es potenciaran els productes autòctons d’Andorra.


ANDORRA LA VELLA

Conxita Marsol, número 1 de la llista ‘taronja’ a la capital ha anunciat que, si governen, comptaran amb un ministeri de Turisme i Comerç la propera legislatura. És la forma, ha defensat, de donar a aquest segon sector “el pes que es mereix”.  També es mostra favorable al fet que les associacions de comerciants entrin a formar part d’Andorra Turisme: “se les ha d'escoltar i han de poder fer les seves aportacions”.


SANT JULIÀ DE LÒRIA

Joan León, candidat de la llista de Demòcrates i Liberals a la parròquia laurediana ha explicitat la voluntat d’ampliar la gossera i gatera nacional. De fet, ha recordat que s’han fixat crèdits extraordinaris de 450.000 euros per a la reforma de les instal·lacions. León. El lauredià també ha defensat l’emplaçament actual.


ESCALDES-ENGORDANY

Finalment, la candidatura de Demòcrates + Acció ha remarcat el desig de “potenciar i ampliar la xarxa de calor perquè més població escaldenca se’n pugui beneficiar”. Així, es faria pujar cap al carrer del Parnal, l’avinguda de les Escoles i la part alta, com ha detallat el número 2 Marc Magallón.

Comentaris (11)

Trending