La mesura de la gratuïtat del transport públic va arribar de la mà del govern de Demòcrates, tal com s’especifica al seu programa i com s’ha recordat constantment. Són uns dels pocs que porten concretament que es continuarà amb aquesta proposta la darrera legislatura, i n’afegeixen d’altres. Per exemple, un procés participatiu per trobar la forma de millorar el transport públic, les freqüències i els horaris. També inclouen el desenvolupament d’un carril segregat per a bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Unir les dues parròquies mitjançant un tipus de transport com el tramvia o el trambus també es planteja i, fins i tot, perllongar-ho fins a la Seu d’Urgell.
Acció també concreta al seu programa que es mantindrà la gratuïtat del bus, tenint present que ha format part del Govern que ha aprovat la mesura. Afegeix l’increment de les freqüències i l’establiment de carrils prioritaris. Repetint iniciatives, la connexió entre Sant Julià i Escaldes també és prioritat, i es vol fer mitjançant tramvia. I que s’allargui fins a la Seu també. Pel que fa a les línies regulars de bus, plantegen crear-ne de noves que no tinguin el seu origen o destí final a Andorra, i donen suport a l’arribada del ferrocarril.
De la triada que ha format Govern, Liberals és l’única formació que no concreta al seu programa que mantindrà la gratuïtat, però és una voluntat que es referma des del partit. La seva aposta es mou per un transport públic per cable i tramvia com a forma sostenible de moure’s pel país. La connexió amb la Seu, en aquest cas, es preveu fer mitjançant negociacions per crear un carril. A més, Liberals pretén executar i estudiar diferents ampliacions de carreteres, a més de variants a Canillo o Andorra la Vella, així com millores a les infraestructures de l’accés amb França.
Per la seva banda, Concòrdia porta múltiples propostes relacionades amb el transport, i també la intenció de mantenir la gratuïtat sense estar especificat al programa. Com a plantejament estrella es vol impulsar un nou sistema de transport col·lectiu entre Sant Julià i Escaldes, entre un ventall com és el tramvia, el troleibús o el tramvia sense raïls. La formació també intentarà seguir negociant amb França i Espanya el desenvolupament del tren.
La proposta d’Andorra Endavant se centra en una xarxa de transport eficient que combini autobusos i transport urbà per cable, “una xarxa multimodal”. Aquesta darrera opció es defineix com a “un transport eficient, ràpid, ecològic, barat i amb atractiu turístic” gràcies a les vistes que oferiria. També es veu com a aspecte positiu que necessita poca energia per funcionar i molt poc espai de superfície. Per suposat, també mantenir la gratuïtat del transport públic.
L’única formació que no veu com a prioritat la gratuïtat dels busos és l’aliança socialdemòcrata. Des de PS SDP+ es posa el focus en millorar les freqüències i els horaris. En definitiva, “establir una política de transport públic basada en dades i necessitats”. També es buscaran alternatives com el tramvia, el metro aeri i el transport per cable. A nivell extern, també es volen estudiar i negociar futures connexions ferroviàries dins de l’acord amb la Unió Europea. Sobretot, amb Espanya i França.