El reglament desenvolupa els canvis a la Llei del règim electoral i del referèndum adoptats pel Consell General l’any 2021, justament seguint el que marca el conveni de Nacions Unides relatiu als drets de les persones amb discapacitat. El text ja establia l’obligatorietat del Govern, dels comuns i de la Justícia d’adoptar diferents mesures per fer més accessible el dret a vot i, ara, queden establertes per via reglamentària. A temps perquè els electors que ho necessitin ja puguin demanar-les de cara a les comunals del desembre.
La nova normativa, que persegueix “fer efectius de la manera més autònoma possible els drets de les persones amb discapacitat en l’àmbit electoral”, afecta, entre altres àmbits, la informació electoral, l’accessibilitat en el lloc de votació, com s’emet el sufragi o, també, l’obligatorietat de facilitar el desplaçament. També es regula com s’ha de demanar que alguna persona de confiança faci l’assistent en el moment d’anar a l’urna o, fins i tot, que si no hi ha opció d’anar al col·legi, es pugui fer una delegació del vot.
En el cas de la informació, es posa en relleu que caldrà que aquesta sigui accessible per a totes les persones. Per exemple, s’haurà de fer servir la subtitulació en els espais de propaganda o la llengua de signes, però també es parla de pictogrames o símbols per a les persones amb dificultats cognitives o el Braille i dispositius que converteixin les dades en àudio per als cecs. Aquest és el cas dels codis QR que, a partir d’ara, hauran de dur els sobres a les eleccions generals per diferenciar entre la llista territorial i la nacional o totes les paperetes dels diferents partits. L’objectiu és que la persona, fent servir un dispositiu adequat, com ara un mòbil, pugui escanejar-lo i escoltar posteriorment la informació.
A l’hora de votar, s’han aplicat en les mesures diferents requisits que es consideren clau: permetre la màxima autonomia, ajustar-se al disseny universal, fer servir les noves tecnologies i garantir el secret del vot. Justament, es destaca que amb els codis QR s’aconsegueix aquest objectiu, ja que les paperetes seran les mateixes per tothom i, d’aquesta forma, se suprimeix el risc que, en no haver-hi moltes persones cegues, es pugui identificar fàcilment qui ha votat a quin partit.
Govern justifica l’ús dels codis QR perquè permetrà que no hi hagi paperetes específiques per a les persones invidents i, per tant, s’evita el risc que es pugui identificar fàcilment a qui han votat
A banda, també s’estableix que si alguna d’aquestes persones no disposa d’un aparell per poder accedir al contingut sonor dels QR, el podrà demanar en el termini dels cinc dies posteriors a la convocatòria de les eleccions. Govern haurà de facilitar-los al president de la mesa perquè els pugui fer servir quan vagi a votar.
El reglament també regula dues opcions que es van incorporar a la llei electoral en el canvi del 2021: la possibilitat de tenir l’assistència d’un conegut per votar o la de delegar el sufragi. En el primer cas, cal demanar-ho expressament amb una antelació mínima de 10 dies hàbils abans de la data de les eleccions a través d’una sol·licitud a Tràmits. L’excepció és per aquelles persones que siguin “titulars dels càrrecs de les institucions de protecció o de suport”.
Pel que fa a la delegació del vot, s’haurà d’acreditar les condicions que impossibiliten el desplaçament al col·legi electoral o la Batllia a través d’un certificat mèdic oficial. Cada ciutadà només podrà donar cobertura a una sola persona.
L’article 12 del reglament també estableix que les persones que tinguin “greus problemes de mobilitat” tenen dret al “transport adaptat o assistit” per acudir fins al col·legi electoral. Ho hauran de demanar via el servei de tràmits del Govern -en cas de les generals- o dels comuns -per a les comunals- com a màxim deu dies abans de la data dels comicis. També hi ha l’opció, si volen fer servir el vot judicial, que un batlle s’hagi de desplaçar al domicili o el lloc on esculli l’elector.
El reglament, doncs, ja és una realitat. I, per tant, les seves disposicions s’hauran d’aplicar en la propera cita electoral que, com se sap, serà el 17 de desembre amb les comunals. Tot un avenç, no es pot negar, per a les persones amb diversitat funcional, que podran exercir el seu dret amb més llibertat i seguretat.