Demòcrates, liberals i SDP estan a un pas de reeditar pacte comunal a Andorra la Vella

El fet que Concòrdia no tingui bona sintonia amb els progressistes i que el PS estigui prioritzant aliances amb els ‘Cernis’ està causant, ara mateix, una fractura entre socialdemòcrates i, fins i tot, que la formació ara presidida per Josep Roig s’hagi acostat a DA també a Escaldes

Una imatge de la majoria comunal actual a Andorra la Vella.

El distanciament entre Partit Socialdemòcrata (PS) i SDP-Progressistes a una setmana de la presentació de les llistes per a les eleccions del 17 de desembre fa que hores d’ara estigui molt a prop de reeditar-se el pacte que les dues formacions van tancar el 2019 a Andorra la Vella. De fet, en aquesta aliança s’hi podria afegir, com va quatre anys, el comitè parroquial liberal. L’acord està proper però vist com està el panorama tot podria esmicolar-se ara per ara.

El fet que Concòrdia no tingui gens de bona sintonia amb els progressistes i que el PS estigui prioritzant acords, si es pot, amb la formació liderada per Cerni Escalé, està causant una fractura, una divisió, entre els dos partits d’arrel socialdemòcrata que tant es porten bé com estan a matar. De fet, es donava per fet que havent concorregut plegats a les generals de l’abril, no hi hauria dubte que el pacte es reeditaria per les comunals. Però ara mateix no seria així. I no només SDP podria ser rival del PS a Andorra la Vella. La situació es podria donar a Escaldes. I a Ordino. Encara que en aquesta darrera parròquia inicialment els progressistes no havien d’aparèixer enlloc i la seva afiliada Cristina Montoliu hauria participat de la candidatura d’ACO-Demòcrates a títol independent. Si la trencadissa va a més, pot passar qualsevol cosa.

La intenció és poder reeditar l’aliança En Comú per Andorra la Vella. I no seria pas perquè l’actual consellera de Socials Meritxell Pujol torni a concórrer als comicis

El que és clar és que fa almenys dues setmanes que a Andorra la Vella no hi ha cap contacte entre socialdemòcrates i progressistes i això ha afavorit una desavinença que l’equip que encapçala David Astrié està a punt d’aprofitar. La intenció és poder reeditar l’aliança En Comú per Andorra la Vella. I no seria pas perquè l’actual consellera de Socials Meritxell Pujol torni a concórrer als comicis. Pujol va deixar SDP, entre altres coses, per tenir via lliure per afegir-se al projecte demòcrata si esqueia però és que, a més a més, ara no està entre els noms que haurien de fer part de la llista que capitanejaran l’esmentat Astrié amb Miquel Canturri. És a dir, els dos cònsols actuals.

El comitè parroquial del PS va fer el seguiment aquest dijous de la situació i va donar pràcticament llum verd a l’acord amb Concòrdia. També els ‘Cernis’ van fer una assemblea per fer el punt de l’estat de les negociacions i, tàcitament, acordar també que el pacte amb els socialdemòcrates tira endavant. Malgrat que Concòrdia no validarà les candidatures fins a mitja setmana vinent -com també farà el comitè directiu del PS després que aquest dissabte un congrés aprovi l’estratègia electoral- tot sembla indicar que la persona que encapçali la candidatura sigui del seu entorn. I el número 2 el posin els socialdemòcrates. Un dels noms que hi ha damunt la taula és el de l’exconseller general i cap del departament de cultura comunal Jan Cartes.

ESCALDES, ENCAMP I ORDINO

Més enllà d’això, i segons que han confirmat diverses fonts, els progressistes també haurien fet un acostament amb els demòcrates a Escaldes. Haurien sondejat la disponibilitat de la candidata Anna Garcia d’incorporar a la llista alguna de les persones del seu entorn. I és que tampoc a la parròquia escaldenca acaba de confluir la plataforma transversal que hauria de liderar Rosa Gili i que hauria de tenir el suport, explícit o implícit, tant de Concòrdia com del PS i fins i tot d’SDP. Però hi torna a haver xocs de trens i això alimenta aquesta fractura socialdemòcrata. Que també es reprodueix a Encamp. En aquest cas, Agrupament Encampadà hauria vetat algun nom progressista en la confecció d’una alternativa a Demòcrates. I a Ordino, des del primer moment SDP es va mostrar en contra d’aliar-se amb Enric Dolsa, com inicialment el PS sí que més o menys avalava encara que no està clar que finalment el congrés doni suport al pacte teixit per Jean-Michel Armengol.

Finalment, quant als liberals, els comitès parroquials tenen llibertat absoluta per fer acords en funció de les necessitats locals. Encara que com han reconegut les fonts del partit consultades, la direcció estatal no és gaire partidària de pactar amb Demòcrates perquè se sent traïda pels esdeveniments post eleccions generals, a Andorra la Vella s’explora la reedició del pacte subscrit ara fa quatre anys. Però no hi ha res de clar ni menys encara noms sobre la taula. De fet, com han reconegut les fonts consultades, Liberals passa hores molt baixes i difícilment tindrà pes enlloc.