Com el mateix impulsor de la iniciativa ha anat explicant i visualitzant a través de les xarxes socials, el trasllat del Fargo des del garatge on ha estat refugiat el darrer mig any, després de ser literalment desenterrat del solar de la carretera de Fontaneda on es va passar pràcticament quatre dècades, fins al taller on es restaurarà no ha estat gens fàcil. En la tasca, a part dels col·laboradors voluntaris que fan costat a Benet, hi han participat operaris de l’empresa Mauco, que ja es va encarregar de treure l’automòbil del clot on estava, i diversos agents del servei de circulació d’Andorra la Vella.
El vehicle ha estat durant tot aquest temps en un garatge de la carretera de la Comella i ara anirà a mans d’un mecànic del país especialista alhora que amant de la minuciosa tasca de rehabilitar vehicles. La feina, que començarà per la restauració de la carrosseria i hauria d’anar fins a refer el motor per mirar de si és possible posar-lo en marxa, pot durar ben bé un any. O més. El cost que pot tenir la reparació, inicialment s’ha pressupostat en uns 80.000 euros. La campanya de donacions voluntàries, amb Ski Andorra com a un dels valedors del projecte, continua oberta i ha pogut recaptar fins ara uns 25.000 euros.
Per a Velles Cases Andorranes el fet de saber que amb el canvi de titular davant el ministeri de Cultura finalment l’administració central s’implicarà en el projecte, dóna una certa tranquil·litat. El departament ara encapçalat per Sílvia Riva estaria disposat a cobrir les despeses necessàries que les donacions altruistes no puguin arribar a satisfer. El vell Fargo va ser un dels primers, sinó el primer, vehicle que es dedicaria a transportar, a mode d’autocar, els visitants inicials del denominat turisme de masses que, especialment per exemple des de França -almenys en aquest cas-, venien al Principat ja fos a provar l’incipient esquí a l’hivern o el termalisme i el comerç durant l’estiu i bona part de la resta de l’any.