La identificació concreta dels suposats sospitosos s’hauria fet aquest mateix divendres. De fet, encara que formalment la querella interposada per un exgestor de BPA es va interposar contra persona desconeguda, semblava clar que anava dirigida, almenys, contra el fiscal general. Per això l’acció es va presentar al Tribunal de Corts -perquè el representant del ministeri públic té una protecció reforçada com un càrrec polític electe, per exemple- i no pas davant la Batllia, que hauria estat el tràmit ordinari.
En tot cas, el tribunal ha exigit que es posés nom i cognom al sospitós o sospitosos dels suposats actes delictius dels quals presumptament hauria estat víctima Pallardó i, almenys, Alberca serà un dels assenyalats. El que està clar és que no s’acusarà cap autoritat policial o jurisdiccional espanyola, segons les fonts. Amb la identificació formulada, ara el Tribunal de Corts haurà de decidir si admet la querella. Inicialment, aquest hauria de ser pràcticament un tràmit formal. Però veient les implicacions que pot tenir, de ben segur la sala hi donarà unes quantes voltes més.
La querella, interposada fa pocs dies, va transcendir durant la segona jornada de la vista de les qüestions prèvies en la causa general del 'cas BPA'
La querella va transcendir durant el segon dia de les vistes de les qüestions prèvies en la represa del judici de la causa general del ‘cas BPA’. El president de la sala, Enric Anglada, ja va advertir que si la querella era admesa i afectava algun dels intervinents en el judici -ja llavors es va indicar que s’assenyalava una autoritat judicial o policial- això podria tenir conseqüències per al desenvolupament futur de la vista, que ha quedat ajornada com a mínim fins a final d’abril, encara que la suspensió s’allargarà molt més. Anglada també va treure ferro a la querella, per dir´ho d’alguna manera, en ser contra persona desconeguda.
En formalitzar-se, però, una identificació concreta, la situació canvia. I si la querella criminal per les suposades coaccions, amenaces i tortures psicològiques a Pallardó tira endavant, és a dir, és admesa a tràmit, pot acabar suposant que Alberca, com a investigat, quedi apartat del judici. Les sospites que l’empresari valencià va ser coaccionat vénen del fet que l’home va acudir de pressa i corrent al Principat fins i tot arriscant la seva suposada llibertat -estava en llibertat provisional amb l’advertiment que no podia abandonar el territori espanyol- a declarar davant la policia andorrana a petició de la fiscalia.
A més, moltes de les manifestacions que ha anat realitzant el suposat col·laborador de Gao Ping s’han anat contradient entre elles mateixes. Però el cert és que aquell març, la fiscalia liderada per Alberca va motivar l’ordre de detenció de Joan Pau Miquel en les declaracions realitzades per Rafael Pallardó i en l’aportació que va fer d’una agenda que suposadament recollia algunes de les transaccions dineràries (compensacions) que havia realitzat. També hi ha una querella interposada a Espanya i ja admesa pel fet que Pallardó es va saltar l’exigència imposada per les autoritats judicials del país veí de no poder sortir d’Espanya.
Comentaris (8)