Fa ja més d’un any que Apapma va presentar una denúncia, inicialment contra persona desconeguda, per uns presumptes delictes contra l’activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de concussió, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública i de falsedat documental.
L’eix central de tot plegat és que els la construcció del forn va costar 22 milions més del previst. I això que el contracte subscrit amb les diverses empreses participants en els treballs era claus en mà. És a dir, a l’administració andorrana no li hauria d’haver costat ni un cèntim més d’allò que s’havia pactat. Però no va ser així. De forma paral·lela o col·lateral hi hauria moltes altres decisions controvertides, com la compra d’accions que va fer FEDA als socis andorrans del conglomerat que va assumir la construcció de l’equipament. Uns títols que la parapública va adquirir pel preu inicial, sense tenir en compte el sobrecost ni altres consideracions.
Tot plegat, inclosa la denúncia d’Apapma, se sustenta en una auditoria encomanada pel Govern socialdemòcrata a la consultora internacional KPMG. Després de lluitar molt, fins i tot davant dels tribunal el col·lectiu ecologista va aconseguir l’informe en qüestió. La Batllia, però, va decidir arxivar la denúncia en considerar que els fets presumiblement punibles havien succeït feia més de deu anys i, per tant, ja haurien prescrit.
Des d’Apapma, però, es remarca que alguns dels delictes que es descriuen no prescriurien fins al cap de trenta anys. Alhora, es recorda que els tribunals, abans de valorar la prescripció plausible, han d’analitzar si realment hi ha hagut o no la comissió dels delictes. I assenyalar els eventuals responsables. I només després de dur a terme aquesta anàlisi es pot acabar absolent els suposats autors de les presumptes irregularitats justificant-ho amb el fet que ja haurien caducat els fets suposadament delictius.
De moment, això no s’ha donat, però encara no hi ha una decisió ferma de la jurisdicció andorrana. Si es tanca de manera definitiva el cas a Andorra, les fonts d’Apapma consultades han assegurat que ja han mirat amb els seus assessors legals com fer traspassar el cas més enllà de les fronteres del Principat i, fins i tot, ja haurien mirat des del punt de vista financer, pressupostari, si els seria assumible. Ara per ara, el camí d’Europa entra dins l’agenda del col·lectiu ecologista.
Comentaris