El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) ha volgut posar en relleu que la celebració de l’1 de Maig, el dia del Treball, ha d’estar marcada necessàriament per la necessitat de ser conscient de la importància que té garantir la seguretat i la salut als llocs de feina. De fet, han criticat que hi hagi hagut persones que s’hagin contagiat mentre feien les seves tasques per culpa de la manca de protecció davant el coronavirus. A la vegada, l’entitat explica que es treballa conjuntament amb la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, per acordar mesures d’estalvi.
El sindicat ha fet públic un petit manifest amb motiu de l’1 de Maig, tot recordant que entenen que “hauria de ser de festa per a tothom”. A banda, alerten que les actuals circumstàncies -una clara referència a la crisi del coronavirus- “ens aboquen a una nova crisi” i, a més, “pren molta importància l’article 49 del Codi de relacions laborals, sobre la seguretat i la salut en el treball”. Així, remarquen que “estableix el dret de la persona assalariada a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut, alhora que estableix l’obligació de l’empresa de garantir aquest dret”.
Des del Sipaag es demana que l’emergència sanitària “ens hauria de fer reflexionar sobre els drets laborals i la possibilitat de perdre’ fàcilment el que ens ha costat molts anys i molt esforç d’aconseguir”. Lamenten que un d’aquests és de la salut i la seguretat i que “aquests dies no n’hi ha hagut prou amb les mesures de protecció per a moltes persones que han hagut de sortir a treballar”, fet que ha acabat provocant que “hi hagi hagut companyes i companys que han emmalaltit perquè les mesures de protecció davant la Covid-19 no són mai suficients”.
Deixen clar també que “no ens agrada veure persones en dificultats, ni al sector públic ni al privat” i que no els agrada tampoc que hi hagi gent a l’atur o afectada per suspensions temporals de contracte. També apunten que “mantenim reunions periòdiques amb la ministra de Funció Pública per mirar de trobar mesures d’estalvi i ja hem renunciat a algunes compensacions que teníem per reglament”, tot indicant que “vetllarem perquè qualsevol renúncia sigui temporal i per no perdre, en un moment de crisi,els drets que van aconseguir moltes companyes i companys lluitant abans que nosaltres perquè tinguéssim unes condicions laborals dignes”.