L’organització sindical que lidera des de fa poques setmanes Lluís Anguita ha lamentat les veus sorgides entre dirigents demòcrates que menystenen la repercussió de l’aturada general convocada i duta a terme els passats 15 i 16 de març. I consideren que la posició mantinguda de remarcar qui va secundar la vaga i qui no la va secundar “respon a la simple i clara voluntat de sempre: remarcar guanyadors i perdedors, assenyalar els bons i diferenciar-los dels dolents i, sobretot, referir-se a una cosa que no poden saber: el que pensa la gent”.
L’organització lamenta que el decret de serveis mínims va dificultar el seguiment de la vaga general del mes passat perquè just pretenia el contrari, diluir-la
En el comunicat, la direcció del Sipaag explica que “un percentatge elevat del personal va optar, davant les dificultats de fer vaga, per mantenir-se aquell dia al seu lloc de treball, bé perquè no la va secundar o bé perquè havia de complir el legalment dubtós decret de serveis mínims establert pel Govern”. També consideren que va tenir afectació en alguns casos el fet de no poder prescindir d’un parell de jornades atès que era clar que el Govern descomptaria del salari els dies no treballats. En qualsevol cas, el Sipaag deixa clar que el que es va retallar no van ser 100 euros per dia si no, un percentatge proporcional al sou de cada funcionari.
L’organització sindical que agrupa la majoria de treballadors públics que no formen part dels cossos especials, entre els quals també s’hi podria posar la Justícia i els ensenyants, denuncia l’increment que ha experimentat l’administració pública quant a treballadors eventuals. En aquest sentit recorden que en el pressupost per a aquest any 2018, “l’import destinat a salaris de personal eventual és de 5.551.263,85 euros, mentre que el 2012 va ser de 321.296,77 euros”, suposa, per tant, multiplicar per disset la despesa i, per tant, el volum d’eventuals en set anys. “I qui vulgui fer lectures que faci la que vulgui, però el que sí que és veritat és que el mandat d’aquest període ha estat de Demòcrates per Andorra (DA).”
Per al Sipaag no hi haurà mobilització millor que el dia que la ciutadania sigui cridada a les urnes. “Als que no es van afegir a la vaga, sigui per la raó que sigui, els volem proposar que optin pel dret individual al vot en les eleccions, que cap decret no pot interrompre. I que sigui, en tot cas, aquesta la justa mesura democràtica de valorar la participació, i no un decret que com a mínim als nostres ulls era abusiu i contrari a la Constitució. I que no tan sols contravenia un dret constitucional, sinó que a més impedia als sindicats interposar-hi un recurs, perquè es va publicar estratègicament en un termini impossible, el vespre abans del Dia de la Constitució.”