Mateu avisa de dificultats que obligaran “a nedar contracorrent” i defensa el Coprincipat, sense el qual “Andorra seria un país feble”
Vives, Mateu, el cap de Govern i altres autoritats han coincidit en un dinar organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) que ha servir per commemorar el 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució després que l’entitat celebrés la seva assemblea general. El síndic general ha fet un repàs històric des de l'aprovació de la Constitució i ha augurat que "els anys vinents seran complicats i haurem de posar-hi el millor. Haurem de nedar a contracorrent”. En el terreny econòmic, Mateu ha dit que hi havia dues amenaces, la del tabac amb el descens dels ingressos per imposició indirecta i el comerç electrònic. "El comerç s'haurà de reinventar perquè, en cas contrari, baixarà el número de visitants i això serà perjudicial per a l'economia del país".
El màxim representant parlamentari ha defensat com no podia ser d’una altra manera el Coprincipat perquè "sense ell Andorra seria un país feble”. Les paraules de Mateu han arribat després, per exemple, de la intervenció de Joan-Enric Vives. El cap de l’Estat ha destacat que "la Constitució no és de les institucions, és dels ciutadans". Segons Vives, "la Constitució és un text que recull la vida, l'escriu i té el valor de les coses bones escrites com els nostres pariatges”. I en aquest marc l’eclesiàstic ha afirmat que cal mantenir el compromís constitucional "mentre els andorrans ho vulguin”.
Vives manté que “la Constitució és dels ciutadans” i Martí recorda que “la pitjor decisió és no prendre cap decisió”
Vives ha tingut paraules d'elogi per al copríncep francès, Emmanuel Macron, "amb qui formen un matrimoni indivís". El Copríncep mitrat ha recordat que es van trobar el mes d'octubre passat i que "va reafirmar la seva estima per Andorra. És un dels líders europeus més ben valorats i estimats". Aprofitant la trobada amb empresaris familiars, ha fet esment al document que ha publicat aquest dijous el Vaticà analitzant els problemes econòmics globals i que inclou crítiques a dos aspectes com ara les finances 'offshore' i l'excessiu endeutament públic, que afecten el desenvolupament i el creixement dels països.
Finalment, el cap de Govern, Toni Martí, en una breu intervenció recollida per l’agència ANA, ha recordat la seva darrera assistència a un acte de l’EFA on es va criticar la seva gestió. "No em va agradar però vaig acceptar les crítiques”, ha assegurat en una jornada que ja li estava sent complexa per la sessió parlamentària que s’ha interromput, justament, perquè diverses autoritats poguessin acudir a l’àpat. I ha afegit que "la pitjor decisió és no prendre cap decisió".