El sector assegurador feia anys que reclamava al Govern que “posés ordre” a Assegurances Generals

Malestar al consell d’administració de l’AFA perquè la direcció general no hauria comunicat, almenys de forma general, la decisió d’intervenir la companyia

-
-
Diverses companyies asseguradores establertes al Principat, fins i tot almenys una de les dues associacions que existeixen al sector -Associació d’Assegurances d’Andorra i Associació de Societats Andorranes d’Assegurances i Reassegurances-, haurien demanat ja fa anys al Govern que “posés ordre” a Assegurances Generals. Des de l’executiu s’haurien anat llançant missatges oficiosos fins que, amb un marc regulador molt més estricte, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) va acabar obrint un expedient sancionador que, per ara, ha acabat amb la intervenció cautelar i provisional de la companyia.

L’actuació del regulador es va concretar aquest divendres, just dos dies després que es rebés la resposta de l’empresa al darrer requeriment que l’AFA li havia fet. Tot fa pensar, doncs, que la intervenció ja estava prevista i que formaria part de la feina de control del supervisor, que voldria accedir a tot un seguit d’informació i d’anàlisi de certs mecanismes que no hauria obtingut d’altra forma. Fonts d’Assegurances Generals, però, han garantit que s’ha respost sempre dins el marc de la normativa vigent en cada moment.

La intervenció no estaria exempta de certa polèmica. La decisió de la direcció general de l’AFA encapçalada per Ramón López no s’hauria comunicat, almenys no d’una manera genèrica, al consell d’administració de l’organisme, i això hauria causat un cert malestar. No obstant això, però, les fonts consultades han assegurat que la decisió adoptada, fruit de la instrucció d’un expedient subjecte de recurs, forma part de les potestats atribuïdes a la direcció general del supervisor. Just serà el consell d’administració qui haurà de valorar el més que probable recurs a la intervenció que interposarà Assegurances Generals.

Les empreses del ram temien un segon 'cas Valora' i situen la problemàtica almenys inicial en la dificultat de la companyia per obtenir reassegurances

Les fonts consultades també han assegurat que López hauria volgut mantenir la plena independència -tant el president de l’AFA com altres membres de l’ens tindrien certs vincles amb els responsables de la companyia intervinguda- i que, això sí, i tal i com va avançar l’Altaveu, divendres al migdia, abans de consumar-se l’acció ja decidida, la mateixa va ser comunicada al Govern que es va donar per assabentat del fet i poca cosa més.

L’executiu, això sí, era conscient de les dificultats i suposades anomalies que afectaven Assegurances Generals. Segons diverses fonts consultades, ja en el primer mandat demòcrata, el llavors ministre de Finances, Jordi Cinca, hauria estat requerit per diverses companyies del sector, andorranes especialment, a actuar perquè l’administració creés una mena de tallafocs davant el temor que la companyia de la família Calvó no s’acabés convertint en un segon ‘cas Valora’. Segons les fonts, almenys llavors, la gran problemàtica, que hauria suposadament s’hauria agreujat, derivava de les enormes dificultats de garantir les necessàries reassegurances.

Com a mínim, l’enduriment del marc normatiu i les majors exigències reguladores del sector haurien ara facilitat una intervenció que, en forma d’expedient, feia temps que es coïa i que des del maig cap aquí s’hauria anat accelerant. Aquest divendres, i com a part de la mesura cautelar i provisional dictada, es va desposseir el president -Jaume Calvó- i el vicepresident -Amadeu Calvó- dels seus càrrecs i es va nomenar un interventor-administrador provisional


Jordi Torrellas, Jaume Calvó i Amadeu Calvó (d'esquerra a dreta). | ARXIU

El designat és Jordi Torrellas, un economista que va ser el responsable de planificació i control de gestió del grup assegurador de Caixa Catalunya abans d’aterrar al Principat l’any 2000 per esdevenir el director general de la divisió asseguradora de BPA. Quan va ser acomiadat  d’aquesta entitat per desavinences greus, el 2011 va crear International Business Advisors (IBB), una consultora inicialment especialitzada en el món assegurador que ara ampliava horitzons. A Torrellas se l’hauria contractat perquè analitzi al detall la companyia des de dins i miri de posar ordre a la mateixa.

A partir d’aquest dilluns es començarà a dilucidar l’impacte que té la intervenció en Assegurances Generals. I quina és la resposta dels mercats en general i dels clients en particular. Tampoc no pot passar per alt que els assessors jurídics de la família Calvó hauran de presentar-se a l’AFA -la intervenció es va materialitzar quan faltava mitja hora perquè l’asseguradora del carrer Sant Salvador tanqués i mitja hora després del tancament oficial de l’horari d’atenció del regulador- per demanar més explicacions o fer les consultes pertinents tendents a elaborar el recurs que cal que presentin en un termini de deu dies hàbils.

-

Relacionat

Assegurances Generals, intervinguda

Comentaris (3)

Trending