La pressió política sobre el secretari general del Govern des que el despatx jurídic de familiars seus han assumit una part de la defensa dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, ha portat Jordi Casadevall a posar el seu càrrec a disposició del cap de l’executiu, Toni Martí. Casadevall ha acabat prenent la decisió, formalment, per si hi pot haver un conflicte ètic entre el fet que ell ostenti una responsabilitat que entre altres coses suposa una certa coordinació i prerrogatives sobre el servei jurídic de Govern i familiars seus participin, en contra dels interessos de l’executiu, en el cas més conflictiu que té sobre la taula.
A Martí no se li hauria posat gens bé que el despatx Casadevall Advocats -dirigit actualment pels germans Enric i Aurora Casadevall Pallé i amb el suport, si escau, del pare de tots dos i fins l’octubre passat jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall- hagi assumit la defensa dels Cierco. L’absència de Jaume Bartumeu li resta al Govern un blanc habitual on disparar crítiques. De tot plegat, d’una manera o altra, en seria conscient Jordi Casadevall, que aquest dimecres hauria comunicat a Martí que posava el càrrec a la seva disposició. Un pur formalisme atès que els càrrecs de confiança sempre estan a disposició de qui els nomena. I, en aquest cas, Casadevall va ser triat com a secretari general de Govern el 2011 per Toni Martí.
Per ara, no ha transcendit que el cap de l’executiu hagi decidit rellevar Casadevall, encara que no sol ser una pràctica habitual de Martí ‘cremar’ els càrrecs en el moment àlgid d’una polèmica. I així intenta diluir el relleu i la eventual situació conflictiva que l’hagi generat. Qui no té intenció de plegar o de posar el càrrec a disposició és el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, contra el qual també s’han girat algunes mirades. Pare del secretari general de Govern, l’excònsol de Canillo és l’oncle dels dos advocats socis de Casadevall Advocats i germà de l’exjutge andorrà a Estrasburg. En el cas d’Enric Casadevall Medrano el seu nomenament el va dur a terme directament el síndic general però formalment no té un superior a qui posar el càrrec a disposició.
En el cas del president del CSJ, diverses fonts han explicat que entén que la seva posició i designació no entren en contradicció amb els interessos que puguin defensar els seus familiars. Alhora hauria recordat que el despatx dels seus nebots, i especialment el lletrat Enric Casadevall Pallé, ja ha portat altres causes contra Govern. Una de les més destacades la del ‘cas SAUR-Vallnet’ referent a la depuradora d’Anyós, que ha portat el Tribunal d’Estrasburg a condemnar el Principat i, gràcies als darrers canvis a la Llei qualificada de la Justícia, comportarà que s’hagi de revisar el judici que al seu dia va condemnar la UTE francoandorrana a indemnitzar l’Estat amb 1,8 milions d’euros.
Fa temps que Jordi Casadevall, segons diverses fonts, ha vist alterat el seu habitual ritme de treball discret i diligent. Casadevall ja va ser centre d’algunes crítiques, fins i tot internes, ja que en gran part ell va ser l’impulsor del fitxatge del jurista valencià Emilio Torrejón com a cap dels serveis jurídics del Govern.