El SAAS va fer fora el metge de la sobre medicació per assetjar una reclusa

Afers Socials manté obert un expedient sancionador a la residència geriàtrica Salita, a la qual ja ha obligat a fer diverses correccions i adoptar mesures

-
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va haver de fer fora al seu dia per assetjar una reclusa el metge ara apartat per sobre medicar els usuaris d’una residència geriàtrica privada d’Escaldes. Aquest excés d’administració de fàrmacs és una de les anomalies detectades al centre Domus VI Salita. De fet, i arran de diverses queixes d’interns o de les seves famílies, l’administració va procedir a inspeccionar el geriàtric i ara mateix el ministeri d’Afers Socials manté obert un expedient sancionador en curs.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha confirmat aquest tarda que hi ha un expedient que s’està instruint i que està en una fase molt avançada. Per la sensibilitat del cas i pel fet que la investigació continua oberta, el responsable ministerial ha preferit no donar massa detalls del cas. De manera implícita, però, sí que ha admès que el metge en qüestió, com ja ha avançat l’Altaveu, ha estat apartat de les seves funcions. Més encara, va ser la pròpia administració qui va comunicar la situació al Col·legi de Metges (COMA) amb la voluntat que l’organisme col·legial adoptés les decisions escaients, i que hores d’ara encara estan pendents de decidir.

El facultatiu administrava als usuaris sota la seva tutela, almenys a alguns d’ells, un còctel de fàrmacs contraindicats per a gent gran que aconseguien un efecte tranquil·litzant, per dir-ho així, dels interns però, alhora, els debilitava, essent segons els experts aquest debilitament el causant de moltes de les caigudes no previsibles que haurien sofert alguns dels usuaris, que haurien patit fractures de diversa naturalesa a conseqüència de caure. Com a mínim la família d’una de les persones que va patir fractures -sis costelles trencades- s’hauria querellat contra el metge, una part de l’equip d’infermeria i la direcció de Salita.

El facultatiu implicat en l’afer i que, en certa manera, va acabar sent la punta de llança dels fets que van desencadenar en la inspecció origen de l’expedient és en principi de l’àmbit de la medicina general. El metge havia tingut una dilatada relació amb el SAAS. Segons les fonts consultades, havia treballat al servei d’Urgències i després a atenció al viatger. També va estar a medicina laboral del SAAS i, finalment, va fer de suport mèdic al centre penitenciari. Seria en aquesta darrera funció on hauria assetjat una interna de la presó, posant-li un bolígraf entre els pits i pronunciant tot de paraules com a mínim fora de lloc, segons els consultats.

El ministre portaveu ha informat que en el marc de la instrucció de l’expedient s’han anat detectant anomalies i deficiències que han obligat a adoptar “mesures correctores” perquè hi havia situacions que no podien pas esperar a la finalització de l’expedient. Per tant, el centre privat escaldenc està totalment al corrent que havia estat inspeccionat i que arran d’això i de les queixes de diversos usuaris se l’està avaluant amb lupa amb risc d’acabar sent sancionat. 

Jover s’ha estimat més no avançar el sentit que pot tenir l’expedient i quina pot arribar a ser l’eventual multa a imposar. El portaveu governamental ha deixat clar que ara per ara “no s’ha fet el pas de portar aquests elements a fiscalia”. Una altra cosa, això sí, són les accions que s’hagin endegat des de l’àmbit privat. La querella criminal presentada per un delicte de lesions, ratificada al maig, està encara tramitant-se.

 

Etiquetes: