El Raonador del Ciutadà acumula queixes d’empreses i assalariats que no poden pagar o cobrar sous

La nova legislació laboral obliga a abonar els salaris a través d’una transferència bancària i hi ha més persones del que es pot pensar que no disposen de compte

-
El raonador del ciutadà, Marc Vila, ha rebut representants d’empreses i alguns particulars assalariats amoïnats per les dificultats que tenen per pagar sous, en un cas, i cobrar-los, en l’altre, arran de les noves exigències de la legislació laboral. La recentment aprovada Llei de relacions laborals estableix que la retribució salarial s’haurà de fer a través d’una transferència bancària. Per tant, la fórmula del xec o els diners en efectiu, usada per algunes companyies o preferida per alguns treballadors, queda ara prohibida.

Es dóna el cas que, per diferents motius, hi ha persones, potser més del que es podria arribar a pensar, que no disposen d’un compte bancari. No només es troben en aquesta situació molts temporers als quals no els surt a compte, aparentment, obrir un compte corrent. També residents al Principat no disposen d’aquesta eina que es fa ara ineludible per poder cobrar la remuneració mensual. I no només els treballadors tenen un problema, que és el de no poder rebre el salari, sinó que les empreses també queden en fals: en no pagar estan incomplint la llei.

El Raonador del Ciutadà hauria escoltat les persones que a aquesta institució s’han dirigit per exposar la situació i s’hauria compromès a analitzar-la sense ser gens optimista. Tant empreses com assalariats no saben massa com actuar. D’aquí que s’hagin dirigit a l’ens ara liderat per Marc Vila. La posició del departament de Treball i dels inspectors laborals és clara: la llei fixa l’obligació d’abonar el salari via transferència bancària, la resta és actualment il·legal. Però aquesta posició no resol el problema real que existeix.

Tampoc no té gens clara quina pot ser la sortida el Raonador del Ciutadà. Segons hauria exposat a la immensa majoria de les persones que han acudit a la institució, és molt complicat trobar una solució atès que l’article que estableix l’esmentada obligació de transferència bancària és clar i precís. Per tant, no hi caben interpretacions que puguin ‘prefabricar’ una solució a mida. La situació, han assegurat diverses fonts, és més greu del que sembla. I ara mateix és inviable poder promoure cap canvi legislatiu.