López i Gili han desgranat a Strzoda les bases del model d’Andorra pel qual aposta el PS. Així, han defensat l’aposta ferma per un país més social, amb millors condicions laborals i de vida per a tots els ciutadans. També li han parlat dels diferents aspectes que, a l’entendre de la formació, suposen una lesió de drets fonamentals per a molts ciutadans. Així, han posat en relleu la manca de representativitat que comporta l’actual sistema electoral, tot remarcant la relegació que pateixen les minories. També han abordat la prohibició de tenir doble nacionalitat i la impossibilitat dels residents de votar a les eleccions comunals. Sobre aquest punt, li han explicat que estan en marxa iniciatives legislatives populars per demanar un canvi en aquesta situació.
Els parlamentaris han volgut traslladar al cap d’Estat quin és el model de país que defensa la formació, així com les preocupacions de bona part dels ciutadans
Els consellers generals del PS també han expressat la preocupació pel que poden suposar dues reformes legislatives a tràmit, com són les lleis laborals i la de Funció Pública. Sobre el primer punt, han recordat els textos fets per DA no promouen realment “l’exercici d’un dret sindical pròpiament dit”, fet que “té una afectació directa i molt negativa sobre les condicions de treball, el nivell de salari mínim, els salaris baixos amb caràcter global al país i altres problemàtiques”. A més, han remarcat que la llei de relacions laborals suposa “un important retrocés en les condicions de treball, ja avui dia, molt exigents amb la majoria de la classe treballadora del país”.
Sobre la reforma de la Funció Pública, els parlamentaris socialdemòcrates han expressat a Strzoda que “conté importants mesures de reducció de drets laborals”. Així, l’han alertat que la llei “afecta directament la futura qualitat dels serveis públics al país” i que “pretén eliminar, amb caràcter general, la figura del funcionari”, fet que “implicarà la pèrdua de la independència i garantia de neutralitat pel conjunt dels ciutadans” així com “el risc d’un exercici arbitrari i directament subjecte al poder polític” per part de l’administració.
Les pensions de la CASS
El PS també ha alertat de la situació del sistema de pensions de la CASS, amb molts jubilats perceben prestacions minses i allunyades del cost real de la vida a Andorra. A més, ha indicat que algunes de les mesures que es plantegen de cara al futur poden agreujar la situació sense que, realment, serveix per donar viabilitat al sistema. També han expressat la seva crítica per les exigències que, via la llei de serveis socials i sociosanitaris, s’imposen a aquelles persones que necessiten complements de benestar social a la seva pensió, fet que han qualificat de “gairebé vexatori”.
López i Gili també han traslladat al representant del Copríncep francès l’important problema que suposa per a moltes famílies trobar un habitatge digne per culpa del fort encariment dels preus de lloguer. Així, han explicat com “una gran majoria de ciutadans contemplem com la passivitat del Govern ha estat decisiva en el fet de no garantir des dels poders públics el dret constitucional a un habitatge digne i en unes condicions de preu a les quals es pugui fer front sense comprometre un percentatge desproporcionat de la seva renda”.
López ha explicat que “l’objectiu de la visita era posar el Copríncep al corrent de quin és l’estat de desenvolupament i, en alguns casos, de nul desenvolupament de drets i la preocupació per algunes reformes a tràmit”
També s’ha abordat la necessitat, a l’entendre del PS, de despenalitzar l’avortament en els seus tres supòsits bàsics –perill per la mare, violació i malformació del fetus-. Els consellers generals del PS han recordat al representant d’Emmanuel Macron les exigències en aquest sentit de molts organismes internacionals així com les demandes de molts col·lectius al país. Un punt important que s’ha volgut remarcar és el fet que moltes de les persones que, per culpa d’aquest escàs desenvolupament, veuen els seus drets vulnerats són o bé ciutadans francesos o d’altres Estats de la Unió Europea, com ara Espanya o Portugal.
López ha explicat que “l’objectiu de la visita era posar al Copríncep al corrent de quin és l’estat de desenvolupament i, en alguns casos, de nul desenvolupament de drets fonamentals, democràtics i sindicals i també la preocupació per algunes reformes a tràmit”. Així, es vol que “tingui una visió amplia de l’estat a Andorra d’uns drets que són fonamentals per construir una veritable democràcia”. El conseller general ha apuntat que “ens sembla que hi ha hagut una bona comprensió d’aquesta inquietud”, tot indicant que són “unes reivindicacions legítimes per fer un país de tots i on, més enllà del desenvolupament econòmic, cadascú pugui fer el seu projecte de vida” i on “les condicions laborals i d’accés a l’habitatge no suposin situacions tan precàries com ens trobem actualment”.