El Partit Socialdemòcrata (PS) ha volgut fet públic un document que també ha enviat a Govern amb fins a 30 mesures que consideren necessàries aplicar per fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. Entre elles, reclamen que l’executiu pagui part dels salaris dels treballadors, una moratòria dels pagaments de préstecs i la reducció dels lloguers també per a les famílies. Es tracta de “mesures de resistència” que han de permetre superar l’emergència sanitària sense perdre llocs de treball i garantir un poder adquisitiu per fomentar el consum intern que serà clau en l’inici de la reactivació. Des de la formació s’insta el Govern a “ser valent” i a “endeutar-se” perquè el cop econòmic, entenen, serà més fort o més feble en funció de la participació de l’Estat.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el primer secretari, Gerard Alís, han presentat el document de forma telemàtica, tot recordant que, des de l’inici de la crisi, “sempre hem estat al costat de Govern i hem allargat la mà al diàleg i a la col·laboració”. Fruit d’allò, han remarcat, diverses de les seves propostes ja estaven incloses a la Llei òmnibus, però indiquen que “ja vam dir que enteníem que no eren suficients”. Per això, insisteixen en el fet que cal anar més enllà per, en paraules de López, “garantir el manteniment dels llocs de treball i el poder adquisitiu de les famílies”, fet que considera “reptes fonamentals per la cohesió de la nostra societat i per treballar després en una reconstrucció del model econòmic i social”.
El parlamentari socialdemòcrata ha defensat que “les conseqüències de l’emergència no es poden repercutir només entre empresaris i treballadors”. Cal, al seu entendre, “una veritable actuació dels poders públics” sense la qual “una crisi que pot ser puntual, serà encara més greu”. Des del PS es considera que “és el moment que l’Estat s’endeuti i de ser valent”, tot assegurant que “si es prenen decisions valentes, tindran el nostre suport”.
Les propostes inclouen una moratària de préstecs o que el Govern afronti part dels salaris dels treballadors
I entre aquestes hi entrarien les fins a 30 mesures presentades al document, elaborat després de parlar “amb gairebé 300 persones” representants de l’economia i la societat andorrana. “Ens ha permès tenir un termòmetre real del que està succeint”, ha indicat López, que ha argumentat que totes elles representen “un model que globalment s’aguanta” i que “defensa que qui més té ha de fer un esforç més intens per superar aquest període de resistència”.
El llistat de propostes es desglossa en diferents àmbits. Així, un d’ells són aquelles que volen permetre l’ajornament de pagaments, com ara els préstecs pendents, ja que, com ha apuntat Alís, “és la millor forma per dotar de liquiditat a empreses i famílies”. Sobre aquest punt, ha remarcat que “no suposa deixar de pagar-les sinó només posposar el venciment tres o quatre mesos”. També es parla de reduir els lloguers o d’assegurar els serveis bàsics -electricitat i telèfon- o d’ajornar els tributs nacionals.
En l’àmbit laboral, el PS vol que hi hagi una “corresponsabilitat” per fer front als salaris. Aquesta seria entre assalariats, empresaris i Govern. Aquest darrer, ha afirmat Alís, “s’ha d’endeutar i participar en els sous” perquè això és la forma de “garantir l’ocupació i que tots els assalariats puguin incorporar-se a l’empresa” un cop superada l’epidèmia. Una opció per poder fer front a aquests pagaments seria fer una emissió de deute específica per aconseguir fons per lluitar contra la Covid-19.
La formació alerta que el programa de crèdits tous pot ser injust amb empreses que hagin fet una millor gestió de la tresoreria
També apunten a la necessitat d’una prestació de “garantir als autònoms uns ingressos equivalents al 60% del salari mitjà”. D’aquesta forma, ha argumentat Alís, s’aconseguirà aquests petits empresaris “puguin sobreviure i mantenir la roda del cicle econòmic”.
López ha assegurat que aquestes mesures s’han de prendre “ja” perquè “posposar-les suposa incórrer en riscos importants” i, si no s’adopten, “la caiguda econòmica serà encara més important”. Per al conseller general socialdemòcrata és clau garantir “un poder adquisitiu a les famílies perquè la reactivació es fomentarà bàsicament en el consum intern”.
Des de la formació també es veu una “falla” en el programa de crèdits tous, sobretot en el fet que un dels criteris per atorgar-los o no sigui l’estat de tresoreria de l’empresa o l’autònom que el sol·licita. “Com a mesura a curt termini ens sembla bé que es faciliti liquiditat però pot ser injusta perquè s’està penalitzant els empresaris que hagin fet una bona gestió i s’afavoreix a qui no ha estat tan previsor”, ha explicat Alís. Per això, consideren que “hem d’anar a mesures més generals, establint aquesta corresponsabilitat on treballadors, empreses i govern col·laborin”.
Comentaris (14)