El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una proposta d’acord perquè sigui votada al ple del Consell General mitjançant la qual vol que Andorra reconegui la crisi climàtica i declari l’estat d’emergència climàtica i ecològica. El text inclou l’encàrrec a Govern de fins a 32 mesures en diversos àmbits, com ara el foment del consum de productes de proximitat, l’impuls de campanyes educatives a les escoles per conscienciar de la importància de preservar el medi ambient, la creació d’una agència nacional de l’aigua, potenciar l’ús del transport públic o impulsar la creació d’una taxa del diòxid de carboni, entre altres. També es reclama garantir que el Principat serà un territori sense instal·lacions aeroportuàries.
La proposta, que ha estat presentada aquest dijous en roda de premsa, recorda que “la Constitució preveu que és funció de l’Estat vetllar per la utilització racional del sòl i de tots els recursos naturals, amb la finalitat de garantir a tothom una qualitat de vida digna, de restablir i mantenir per a les generacions futures un equilibri ecològic racional en l'atmosfera, l'aigua i la terra, i de defensar la flora i la fauna autòctones”. També remarca que “l’escalfament del sistema climàtic és inequívoc” i que cal mantenir-lo “per sota del llindar de graus”, ja que, en cas contrari, “les conseqüències derivades de l'actual model basat en els combustibles fòssils seran catastròfiques en el futur; les decisions o inaccions d’avui tindran conseqüències en el demà”.
El text també posa en relleu les “iniciatives populars” que els darrers anys “han clamat per l’acció decidida dels governs” i “han requerit la declaració de la urgència climàtica”. Entre elles, destaquen el grup de joves andorrans adherits a la iniciativa Fridays for Future. A la vegada, es defensa que “Andorra vol continuar sent un actor actiu i, per aquest motiu, vol donar suport a la declaració d’emergència climàtica”. El text proposa concretament “reconèixer la crisi climàtica i en conseqüència declarar l’estat d’emergència climàtica i ecològica per mobilitzar coherentment els recursos necessaris per reduir les emissions anuals no absorbides de gasos d’efecte d’hivernacle en relació amb l’escenari Business as usual, en un mínim de 37% a l’any, horitzó 2030, i alhora impulsar la transició cap a la neutralitat de carboni del nostre país, en el context de l’Objectiu de desenvolupament sostenible 13”.
Per poder aconseguir aquest objectiu, la proposta d’acord incorpora fins a 32 accions que s’encomanen tiri endavant el Govern. Aquestes afecten àmbits diferents, com l’agricultura, l’educació, la participació ciutadana, les infraestructures, la gestió de l’aigua, la mobilitat o l’energia.
Entre les més destacades, hi ha la número 16, que demana a l’executiu “garantir que Andorra serà un territori sense instal·lacions aeroportuàries, siguin aquestes d’iniciativa pública, privada o mixta”. També es vol “prioritzar l’ús del transport públic col·lectiu i del compartit” o “preservar i gestionar l’aigua des d’una perspectiva integral” a més de crear “una agència nacional”. El document també proposa, en el seu punt 11, “la creació d’una taxa de diòxid de carboni, finalista” que serviria per “dotar el fons verd que preveu la Litecc [Llei de l’impuls de la transició ecològica i del canvi climàtic] abans de l’any 2022”. A aquest mateix objectiu, segons el punt 15, també s’hi destinaria una altra taxa, en aquest, cas, la turística, així com una dotació anual al pressupost a partir del 2021.
Altres mesures incloses en el document són la potenciació del consum de proximitat, la creació d’una etiqueta energètica per vehicles, electrodomèstics i edificis abans del 2023, impulsar campanyes educatives a les escoles o un pla nacional i parroquial de mobilitat. El text també preveu vàries iniciatives que el PS duia al seu programa electoral, com ara l’elaboració d’una llei del paisatge o la realització d’una auditoria d’amiant a tots els edificis així com un estudi sobre la viabilitat de reduir la incineració de residus.
El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny ha posat en relleu el fet que aquesta proposta d’acord “recull tots els punts del text inicial fets per Fridays for Future així com els que van introduir els grups de la majoria”. Això sí, considera que cal anar “més enllà d’una declaració” per fer “un referent que asseguri que aquests punts es compleixen”. Per això, ha indicat, en molts d’ells hi ha terminis establerts. Sobre l’oposició a qualsevol instal·lació aeroportuària, ha destacat que “és clau si volem protegir el medi ambient i la nostra riquesa natural”.
Comentaris (4)