A diferència del que va passar amb la primera llei òmnibus, la segona difícilment superarà el tràmit de la seva votació amb la unanimitat de tots els grups. Ho evidencia el descontentament fet públic des de les files del Partit Socialdemòcrata, que es tradueix en fins a 37 reserves d’esmena presentades al text. La voluntat és debatre gairebé punt per punt la majoria de propostes fetes i que s’han desestimat gairebé en la seva totalitat durant el treball en comissió, com ara l’increment fins al 40% del descompte en el lloguer d’habitatges per als assalariats als quals se’ls apliqui una reducció de jornada o una suspensió temporal del contracte de treball o augmentar fins a 1.250 el salari garantit en aquestes situacions, entre altres.
Des de la principal formació de l’oposició, es lamenta que “tot i la voluntat manifesta de treballar conjuntament amb el Govern per contribuir positivament en el teixit productiu de les empreses, els autònoms i les famílies” els seus parlamentaris “no han tingut l'oportunitat de col·laborar ni debatre les seves propostes de millora al nou paquet de mesures urgents per afrontar la crisi econòmica”. Malgrat això, volen reiterar “el suport” i “la mà estesa per col·laborar i fer aportacions en positiu”.
Des del PS no s’amaga que estan molestos pel que consideren poca receptivitat a les seves propostes. I a més, defensen que “els ciutadans tenen dret a conèixer els diferents posicionaments polítics al voltant de les mesures per afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia”. Per això, han recorregut a la fórmula de les reserves d’esmena -han presentat fins a 37-, que permet debatre al ple i prèviament a la votació global del text aquelles propostes de modificació que han estat refusades durant el debat de la llei en comissió. Això fa preveure una sessió llarga i on s’evidenciaran les divergències de posició entre els socialdemòcrates i els grups que donen suport a Govern. El líder dels socialdemòcrates, Pere López, ha argumentat que “per la força parlamentària que tenim i el volum de gent que representem, demanem que la majoria analitzi molt bé les nostres aportacions”, tot recordant que són fruit “d’un treball de diàleg amb gran part del teixit econòmic i social andorrà”.
El PS volia que el descompte als lloguers per treballadors i autònoms fos del 40% i no només del 20%
Les reserves d’esmena fan referència a diferents propostes que, a l’entendre del PS, milloraven de forma substancial el projecte legislatiu. Així, volen que el percentatge de reducció a aplicar en els lloguers d’aquells assalariats a qui s’apliqui la regulació temporal d’ocupació que fixa el text, dels autònoms que hagin suspès l’activitat o de qui hagi estat acomiadat sigui d’un 40% i no pas només d’un 20%.
Pel que fa als autònoms, es demana que les prestacions fixades no només garanteixin el salari mínim, sinó que el que es cobri pugui ser superior en funció a la cotització. També es va proposar que la quantitat mínima garantida en cas de suspensió del contracte sigui de 1.250 euros i no únicament el salari mínim. A partir d'aquest topall consideren que es podria redistribuir els percentatges de manera que afecti menys als sous més baixos, amb relació als més alts.
Una altra esmena refusada és la que volia garantir no se suspengués cap subministrament bàsic durant el temps que duri l’emergència sanitària. Des del PS, també insisteixen en la moratòria creditícia d’una durada de tres mesos, prorrogable per 3 més, que serviria, asseguren, per “garantir la liquiditat dels autònoms, els empresaris i les famílies”. Una mesura que, asseguren, “no és excepcional ni exclusiva a Andorra” sinó que “tots els països del nostre voltant l’han adoptat”.
La formació socialdemòcrata també considera necessari que al text hi figurin diferents mesures de cara a la reactivació econòmica un cop superada la crisi sanitària. Així, proposen que durant un mínim d’un any es facin campanyes actives per fomentar que les empreses andorranes contractin serveis i adquireixin productes al país o que els concursos públics incloguin en el plec de condicions que totes les empreses subcontractades, ja siguin de serveis i ja siguin de proveïment de productes, siguin nacionals.
Pel que fa al finançament de les mesures, els Socialdemòcrates, per una banda encomanen a Govern que tramiti amb caràcter urgent l'adhesió d'Andorra com a membre del Banc de desenvolupament del Consell d'Europa amb la finalitat d’obtenir finançament extern per finançar les mesures excepcionals. Per l’altra, demanen que l’Estat pugui disposar fins a la seva totalitat de les reserves líquides acumulades en els fons de reserva d’Andorra Telecom i FEDA.
López no ha volgut avançar quin serà el posicionament final del PS davant el text. “Primer volem esperar a veure el debat. Encara crec que hi ha punts en els quals podríem arribar a alguna entesa. A partir d’aquí ens posicionarem”, ha comentat. Sobre el to de la sessió, ha assegurat que la volgutat és que “els ciutadans entengui els nostres posicionament”, ja que “des del partit s’ha fet un treball enorme, parlant amb molts ciutadans” i ha deixat clar que “és un dia de debats d’idees, no pas de retrets ni de crítiques”.
Comentaris (3)