El PS demana expedientar Alberca per la 'fiscalada'

Pere López entén que "ha actuat al marge de la llei" en reunir-se amb els grups de la majoria i "fer-los esmenes" a la llei de blanqueig, fets que considera "molt greus"

Pere López, durant la intervenció.
Pere López, durant la intervenció.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha reclamat a Govern que s'obri un expedient sancionador al fiscal general, Alfons Alberca, a qui ha acusat d'haver "actuat al marge de la llei" per haver-se reunit amb les bancades de la majoria per traslladar-los les esmenes que havien de formular a la modificació de la llei de blanqueig. Al seu entendre, són incompliments "molt greus" del text que regula el ministeri públic i que "no poden quedar impunes". Des de l'executiu i els grups que li donen suport s'ha defensat la forma de fer d'Alberca, que han emmarcat en els "treballs" que fan els consellers generals recollint l'opinió dels agents implicats en les legislacions a tràmit.

López ha estat molt dur. Fins i tot, ha remarcat que els fets, que ha qualificat “d’antidemocràtics”, posen en qüestió tant la separació de poders com la independència judicial. En aquest sentit, ha acusat Alberca de "fer les esmenes" i als demòcrates "d'haver-les entrat". Per això, ha reclamat que "avaluï incoar un expedient al fiscal", perquè "és obvi i notori que ha fet de legislador".

Al seu entendre, des de la fiscalia s’ha incomplert la llei que la regula per introduir al text unes esmenes que “pretenien burlar una sentència del Tribunal Constitucional” i “fer possible allò que el TC va dir que no ho era”. Per a López, s’han comés dues faltes “molt greus”. La primera, “un abús de la seva condició per obtenir un tracte favorable davant els organismes públics”. I és que, ha remarcat, Alberca “pretenia una modificació legislativa en benefici de la seva tasca i la seva feina i, a més, es va abusar de la seva condició”. En segon lloc, també hi hauria hagut, segons el conseller general socialdemòcrata, “una intromissió en l’exercici de les funcions jurisdiccionals d’un batlle o magistrat”.

López ha afirmat que “són incompliments molt greus” que “no poden quedar impunes” o, com a mínim, “han de ser objecte d’una anàlisi detallada”. Per això, des del PS, s’ha demanat a Govern “que avaluï incoar un expedient al fiscal”, a qui ha acusat d’haver “actuat al marge de la llei”. Aquest procediment, ha apuntat, pot fer-se perfectament “ni qui sigui a efectes de la clarificació dels fets” que, al seu entendre “són inacceptables, a més d’il·legals”.

La majoria es defensa

Des de la majoria, la consellera general Maria Martisella ha defensat que la polèmica reunió mantinguda amb el ministeri públic no són res que "no s’emmarqui dins dels treballs que els grups poden i han de fer: escoltar tots els agents per copsar els neguits i necessitats". La parlamentària encampadana ha argumentat que “qui més que les parts que apliquen el dia a dia els procediments establerts ens pot donar una impressió més veraç de la realitat”. De fet, ha arribat a assegurar que es tracta “d’una pràctica habitual”.

Maria Martisella (DA) ha revelat una reunió la passada legislatura amb fiscal, un magistrat del Tribunal de Corts i un batlle

Per justificar aquesta afirmació, la consellera general ‘taronja’ ha rebobinat fins a la passada legislatura. “Recorden el 23 d’octubre del 2017? Ens vam reunir amb el fiscal general, un magistrat del Tribunal de Corts i una batlle, a petició dels grups i de forma informal. No trobaran ni cap convocatòria oficial ni cap acta. Es va pactar rebre’ls a petició nostra i es va acordar que ens fessin arribar un redactat de les propostes que ens havien fet”, ha explicat, per preguntar-se posteriorment si “ens trobaven llavors en una situació sense separació de poders”, fet que al seu entendre no era així sinó que “s’emmarcava dins la potestat dels grups parlamentaris”. Martisella també ha volgut que “quedi clar” que “sempre hem treballat en defensa de l’interès general” i que en aquest sentit anaven les esmenes de la polèmica.

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha deixat clar que no es planteja cap acció contra la fiscalia, tot recordant, en primer lloc, que seria el Consell Superior de la Justícia (CSJ) qui tindria aquesta potestat i, en segon, que "no ha fet res reprotxable". El mandatari s’ha qüestionat si “qui no respecta la independència judicial” és qui “intenta consensuar en el marc d’una llei el que pensen les institucions concernides” o, en canvi, “un conseller [López] que ens diu que hem de portar a fiscalia a una magistrada [en referència a Canòlic Mingorance] o que hem de sancionar el fiscal general per la seva actitud”.

Des de la bancada liberal, Eva López ha acusat el PS de “barrejar naps amb cols”. En aquest sentit, ha argumentat que “consultar als actors de la justícia no és una ingerència”.

Terceravia també arrufa el nas

Qui ha deixat clar que la forma de fer del fiscal li genera dubtes és Josep Pintat, president del grup parlamentari de Terceravia Unió Laurediana. Així, no ha amagat que la “reunió oficiosa” amb els grups de la majoria “ens genera preocupació” i, per això, “ens hem dirigit a la síndica per tenir els aclariments oportuns”. De fet, ha deixat clar que el suport a la modificació legal per part del seu grup ha estat possible gràcies al fet que, finalment, els demòcrates van retirar les esmenes de la discòrdia. De fet, més enllà de la polèmica, el text legislatiu ha estat aprovat per unanimitat, ja que, com han posat en relleu tots els grups, és necessari per garantir l’homologació internacional d’Andorra.

-

Relacionat

Govern avala la 'fiscalada'
-

Relacionat

Els consellers de la majoria retiren les polèmiques esmenes de la ‘fiscalada’

Comentaris (9)

Trending