El PS continua considerant que el millor que es pot amb aquesta llei és retirar-la per tornar-la a treballar amb la complicitat de tots els actors implicats. Per això, cal recordar, ja fa unes setmanes es va presentar una esmena a la totalitat que va ser refusada pel ple del Consell General únicament amb els vots del grup demòcrata. Tot i això, també s’han presentat diverses propostes de modificació parcials per mirar de reconduir els aspectes que es consideren especialment negatius del text. Aquestes, però, també han estat refusades per DA en el treball en comissió.
Entre ells, hi ha l’eliminació de la figura del funcionari per a la major part dels àmbits de l’administració. En concret, la llei original preveu reservar-la únicament als “cossos especials de Duana, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Penitenciaris, Policies i Banders”. L’esmena 2 del PS preveia eliminar aquest apartat del text perquè s’entén que aquesta figura ha de continuar existint a tots els àmbits.
De fet, des de la formació es recorda que la mateixa llei estipula que els funcionaris ocupen “llocs de treball de caràcter permanent amb atribucions que impliquen l’exercici de l’autoritat o la participació directa o indirecta en l’exercici de les prerrogatives de potestat pública de l’estat”. Aquest segon supòsit, remarquen, es dona en molts àmbits de l’administració, com ara Cultura, Medi Ambient o el mateix departament de Tràmits, que quedarien atesos, si no es canvia la llei, per personal que no serà funcionari.
Una altra esmena, la 7, canviava el text per permetre que els eventuals tinguin dret a indemnització quan cessin de les seves funcions a partir dels dos anys de relació laboral amb l’administració. “Acceptem que els dos primers anys la persona pugui ser acomiadada sense indemnització però no més enllà”, remarca la motivació, que recorda també que “hi ha sentències guanyades per extreballadors (...) en aquest sentit”.
Un altre dels canvis proposats des del PS fa referència a la composició del Comitè Tècnic d’Organització i Gestió, regulat a l’article 11 del text. Es volia assegurar que els sindicats dels treballadors públics podran participar en aquest òrgan. Per això, s’afegeix a l’article que “en tot cas, es garanteix la condició de membres del Comitè a un mínim de dos representants dels principals sindicats de l’administració”. I és que, per a la formació, “vistes les atribucions d’aquest Comitè és important garantir la presència dels sindicats” per “aportar la visió dels treballadors i (...) garantir la transparència”.
Els consellers generals socialdemòcrates estan estudiant ja la presentació de reserves d’esmena a l’informe del ponent. D’aquesta forma, es vol que el debat sobre les propostes de modificacions refusades es traslladi al ple el dia que la llei, que des del PS es considera “nefasta pel país” hagi de ser votada al parlament. A banda, des de la formació també es té clar que al programa de les eleccions generals s’inclourà la derogació del text i l’elaboració d’un de nou amb el màxim consens possible tant amb els representants dels treballadors públics com amb la resta de forces polítiques.