El conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Quim Miró, ha carregat amb duresa contra l’ambaixador a Alemanya, Jaume Serra. El motiu? Un article d’opinió publicat ara fa uns dies a un mitjà de comunicació on va acusar el PS i Terceravia de tenir un acord ocult de cara a les eleccions comunals i el va comparar al que van signar l’any 1939 el règim nazi d’Adolf Hitler amb la Unió Soviètica de Josef Stalin, clau per a la posterior invasió de Polònia i l’esclat de la Segona Guerra Mundial. El parlamentari no s’ha estalviat retrets al diplomàtic i demana al Govern si el pensa mantenir en el càrrec.
L’article de la polèmica va sortir publicat el passat 4 de novembre, sota el títol “Ribbentropp-Molotov" a la secció d'opinió del Diari d'Andorra. En concret, feia referència als dos ministres d’Exteriors del règim nazi i soviètic que van rubricar un pacte que, entre altres clàusules, incloïa el repartiment de Polònia un cop envaïda en l’acció militar que va desfermar la Segona Guerra Mundial. Miró no amagar que llegir aquesta tribuna va suposar “un mal plaer” i qualifica de “curiós” el fet de “voler comparar un inexistent pacte entre Tercera Via i el PS en unes eleccions comunals, amb el tractat criminal del 1939 entre nazis i estalinistes”. El parlamentari socialdemòcrata recorda “quines varen ser les terribles conseqüències de tal trobada” i que “molts tenim familiars que les van patir directament”.
Al seu entendre, “el fet denota, com a mínim, una inaudita manca de contenció de l’autor del mencionat escrit”. Miró no estalvia retrets cap a Serra: “Ben lluny de promoure la proximitat de la ciutadania als polítics, fonament de tota democràcia, la baixesa moral i ètica de l’article només pot pretendre a crispació, exageració i caricatura, en preludi de mals majors”. Així mateix, denuncia que “voler fer un comparatiu amb els règims més totalitaris i sanguinaris de la història, i fer-ho (ridículament) en l’àmbit de les pròximes eleccions comunals, és insultar no tan sols a certs partits polítics, sinó a tota la ciutadania andorrana”.
Per això, Miró demana a Govern si té previst mantenir Serra com a ambaixador. També vol saber si hi ha previst que s’efectuï “algun tipus de disculpa” i, fins i tot, reclama si s’és conscient que “a la República Federal d'Alemanya és delicte fer aquestes manifestacions”. Les preguntes s’hauran de respondre de forma oral en la sessió de control que està prevista per al dijous 5 de desembre.
Més preguntes per a la sessió de control
No és pas l’única pregunta que el PS ha presentat de cara a la dita sessió parlamentària. Així, a les ja anunciades prèviament sobre la no ratificació del conveni de Nairobí se sumen altres com ara la del conseller general Jordi Font, que s’interessa pel projecte de construcció d’un nou edifici d’oficines per part d’Andorra Telecom o la de Carles Sánchez, que s’estrena com a parlamentari demanant per la recerca d’edificis existents per al nou Arxiu Nacional. Per la seva banda, Pere López torna a preguntar pels incompliments dels compromisos amb la gent gran.
A banda, Judith Salazar tornarà a posar pressió a Govern sobre l'avaluació davant la CEDAW, a la vegada que es retreu la reacció contra Stop Violències. En aquest sentit, la parlamentària vol saber per què les declaracions de la magistrada Canòlic Mingorance "es tracten com un error" i, en canvi, "les manifestacions contingudes en l'informe d'una associació civil sí que han de ser investigades per la fiscalia".
Els problemes amb les noves línies de bus arriben al Consell
Les disfuncions detectades i denunciades pels usuaris del servei de bus a partir de la implementació de les noves línies de transport públic seran també motiu de debat en la sessió de Consell del 5 de desembre. I és que la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela vol tenir més informació sobre el tema. Així, ha tramitat una pregunta amb resposta oral amb què recorda que “el Govern va adjudicar la concessió a Autocars Nadal, per a les línies de la vall Gran Valira i a la UTE Cooperativa Interurbana Andorrana, SA – Transpisa, per a les línies de la vall del Valira Orient i del Valira Nord” i que hi ha “nombroses deficiències manifestades per usuaris”. Així, pregunta a Govern quins són “els criteris que es van tenir en compte per redefinir les línies, els trajectes i les freqüències” i quina avaluació està prevista per analitzar el seu funcionament.