El col·lectiu Stop Violències i l’Associació de familiars de persones amb malalties mentals d’Andorra (AFMMA) consideren, en relació amb els interns del centre d’acollida d’infants ‘La Gavernera’ que “l’entorn més normalitzat en el que pot viure un infant és la seva família, ja sigui directa o indirecta, nuclear o extensa”. Les dues organitzacions s’han manifestat aquest divendres després que fa uns dies transcendís que el Govern ha llogat dos pisos atès que el departament d’Afers Socials té la intenció que els infants que tutela l’Estat visquin en l’entorn més normal possible.
Stop Violències i AFMMA, molt vinculats a alguna de les famílies amb menors interns a ‘La Gavernera’ deixa clar que “la majoria dels menors reclosos al CAI no han comés cap delicte i que els seus familiars tampoc, és a dir, son persones amb problemes socioeconòmics, no delinqüents, i son canalla, en la seva majoria, amb família que els i les estimin”. En aquest sentit consideren que “s’està criminalitzant la pobresa i la manca de recursos socials que poden tenir alguns pares i mares”.
En un comunicat, els dos col·lectius, que han demanat la convocatòria de la coordinadora d’entitat socials (COPEC) malgrat que no tenen el quòrum suficient per fer-ho, lamenten el fet que “la precarietat econòmica i la manca de recursos emocionals i/o socials no és motiu suficient per fer retirada de menors i no fer retorn ni plans de retorn familiar. Els i les mares i pares dels menors del CAI estan patint la manca d’humanitat, professionalitat i sensibilització per part de l’administració pública”.
Alarmes
AFMMA i Stop Violències també mostren altres preocupacions en relació al projecte de dur infants actualment internats a ‘La Gavernera’ en pisos que es pretenen normals. Així, si a partir d’ara, segons les informacions de què disposen els dos col·lectius, "es faran coses com anar al parc amb els menors del CAI, ens preguntem doncs què han estat fent fins ara en el temps lliure que te la canalla, quines activitats fan els i les menors reclosos al CAI, ja que des de les entitats civils pressuposàvem que els infants feien activitats extraescolars, i tenien qualitat de vida. Ara amb aquesta darrera declaració, ho posem en dubte”.
Altres dubtes que es posen sobre la taula les dues organitzacions fan referència a l’assistència que tindran els infants que vagin a viure en aquests pisos recentment arrendats pel Govern. “També ens amoïna especialment que els pisos tindran suport 24h. No sabem que vol dir exactament. Viuran menors amb els serveis necessaris? Tindran accés a un telèfon 24h per si els hi passa alguna cosa? Hi haurà personal especialitzat, si es així, qui, quines hores, amb quines activitats programades i amb quins especialistes? També volem saber les edats d’aquests menors que viuran sols sense les seves famílies.”
Entre les preguntes que es fan, també hi afegeixen: “Quants educadors hi haurà, quants referents i quins programes específics hi haurà. Es barrejaran nens i nenes amb necessitats educatives especials amb nens i nenes amb problemes socioeconòmics? Perquè sinó, no entenem la intervenció de l’Escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell en els pisos de lloguer. Tota aquesta desinformació és greu”. “Les famílies dels nens i nenes i les societats civils tenim dret a aquesta informació”, clou el comunicat.
Comentaris (4)