La llei òmnibus podria fixar mecanismes obligatoris per evitar acomiadaments

Es contempla que els establiments paguin només un 20% del cost del lloguer i s'ajornen els crèdits i les hipoteques en aquells que han tancat obligatòriament per decret

-
El projecte de llei òmnibus que entrarà a tràmit parlamentari pel procediment d'extrema urgència, per poder anar al ple del Consell General sense passar per la comissió legislativa corresponent, podria incloure mecanismes d'obligat compliment per evitar acomiadaments. És una de les mesures que s'està acabant de discutir entre el Govern i els grups parlamentaris. El que sí que està més clar és que s'establirà que els establiments paguin només un 20% del cost del lloguer. Així mateix, s'ajornen els crèdits i les hipoteques en aquells que han tancat obligatòriament per decret. S'estan fent els darrers retocs a un text legislatiu que donarà resposta a la situació econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Les lletres pendents se sumen automàticament al final del període de venciment de prèstec i/o hipoteca. Pel que fa als assalariats, encara hi ha molts punts de discussió però la principal proposta és que tinguin garantit el cobrament del sous. L'objectiu és que les empreses hagin de mantenir el personal i no hi hagi acomiadaments com a conseqüència del coronavirus, almenys durant el temps que duri la situació de crisi més dura. Aquesta mesura és una de les poques que encara no s'ha tancat.

La reducció al 20% del cost del lloguer que hauran de satisfer els negocis que desenvolupin la seva activitat en locals arrendats serà generalitzada (es pot incloure algunes petites excepcions), perquè es compta que qui no ha hagut de tancar del tot degut a les disposicions que s'han anat adoptant aquests dies assolirà una facturació que si no és igual a zero poc li'n faltarà. El Govern està tancant els darrers serrells amb representants de tots els grups parlamentaris. La llei òmnibus també hauria de preveure l’augment de la capacitat d’endeutament del país, reduir les cotitzacions dels autònoms, desenvolupar un programa de crèdits tous o la coresponsabilització de l’impacte econòmic entre empreses i treballadors.

El ministre de Finances, Eric Jover, ja ha anunciat en repetides ocasions que aquelles empreses que acomiadin personal no es podran acollir a cap tipus d'ajut. La idea dels tres grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) és que el text pugui ser consensuat amb els de l'oposició (PS i Tercera Via) i que es pugui aprovar, com a molt tard, a principis de la setmana vinent. Fins i tot, el reglament del Consell General contempla que la sessió es pugui fer amb la meitat dels consellers generals.

Hi ha la intenció de poder entrar avui mateix el text a tràmit parlamentari, però sembla altament complicat. El que és clar és que una vegada entrat el text al Consell General per la via de l'extrema urgència, cal que passin 48 hores per a la celebració del plenari i la votació de la llei, que entrarà en vigor al cap d'entre 8 i 12 dies, aproximadament, una vegada que sigui sancionada per, almenys, un dels dos Coprínceps. La voluntat és poder reduir l'esmentat termini i que el text sigui publicat al BOPA amb la major celeritat perquè pugui entrar en vigor l'endemà mateix. No es preveu que la sessió parlamentària que hagi de debatre la qüestió vagi més enllà de dimarts.