El projecte de convertir les ràdios andorranes en patrimoni de la Unesco reviscola

El ministeri de Cultura obre la porta a reestudiar la proposta feta al seu dia per Velles Cases Andorranes i que s’ha tornat a posar sobre la taula

-
-
Encara que amb molta cautela, el ministeri de Cultura ara encapçalat per Sílvia Riva torna a obrir la porta a la possibilitat de presentar un projecte davant la Unesco per tal que siguin catalogades com a patrimoni de la humanitat les dues històriques ràdios que va tenir el Principat entre els anys de la dècada del 1930 i el 1981: Radio Andorra i Sud-Radio. La proposta feta al seu dia per Velles Cases Andorranes l’ha tornat a posar ara sobre la taula l’entitat presidida per Claude Benet.

La possibilitat de reestudiar el projecte s’ha tractat durant la presentació dels actes per commemorar, el 7 d’agost, el 80è aniversari de la primera emissió de Radio Andorra. Diversos espais d’Encamp, on estaven ubicades les instal·lacions més importants de les dues ràdios, acolliran els actes que es faran. Una taula rodona amb diversos exmembres de Radio Andorra i Sud-Radio (Carmen Alonso, Gualbert Osorio, Agustí Pifarré, Jean Clergue, Thierry Bernard, Maria Àngels Roig i Joan Font) de 2/4 de 10 del matí a 2/4 d’1 del migdia a la Sala la Valireta a la qual la seguirà la inauguració d’una exposició fotogràfica a la sala comunal encampadana. 

El 7 d’agost es faran un conjunt d’actes a Encamp per celebrar el vuitantè aniversari de la primera emissió de Radio Andorra

Per la tarda d’aquell 7 d’agost, a 2/4 de 5, es farà una visita a les instal·lacions del centre emissor de Sud-Radio al Port d’Envalira. Radio Andorra no es pot visitar per precaució tal i com ha recordat la ministra, atès que tot just s’està en la fase de licitació dels treballs que han de servir per retirar l’amiant que s’ha detectat en alguns elements que es conserven en l’edifici encampadà. Un sopar amb ball amb música que s’escoltava a les ràdios servirà per tancar la jornada al complex esportiu i sociocultural d’Encamp. Els actes estan pensats per a unes 120 persones que hi podran acudir, bona part per invitació, de manera gratuïta.

En el marc de la presentació d’aquests actes, Benet ha insistit en la necessitat que Andorra mantingui tant com sigui possible la seva “autenticitat” com a factor “diferencial” respecte d’altres destinacions turístiques. En aquest sentit ha recordat la proposta ja avaluada fins i tot amb representants de la Unesco per convertir les dues ràdios en patrimoni mundial. Segons el president de Velles Cases Andorranes, el fet de tractar-se de patrimoni “singular” i no pas de caràcter religiós com molts dels béns immobles que pretenen ser declarats patrimoni, donaria punts als edificis andorrans però també hauria dit la Unesco que “era possible sempre que no es toqués res”, d’aquí que Benet hagi deixat anar un “per tant, ja no sé si és possible”.


Claude Benet, Sílvia Riva i Àlex Arnó, del comú d'Encamp, durant la presentació dels actes del 7 d'agost. | J. A. VILADOT / SFGA

L’edifici de Radio Andorra està actualment compromès, en part, per fer-hi un museu de la ràdio i, en altra part, per acollir les dependències del ministeri d’Afers Exteriors. De la seva banda, al centre emissor del port d’Envalira s’hi volia construir un centre d’alt rendiment esportiu en alçada que ara mateix continua als llimbs. Però no hi ha res clar. Només la voluntat del ministeri de Cultura d’avaluar si és possible encara activar el projecte de les ràdios com a patrimoni de la humanitat. Sílvia Riva ha explicat que fa just una setmana que es va posar al corrent de la proposta i que cal valorar en quin estat estan els edificis, què implica el projecte per a la Unesco i com es troben tant la proposta del ministeri i del centre esportiu.

La titular de Cultura sí que ha destacat, però, el fet que en tractar-se de dos edificis destinats a la radiofonia i que van assolir la dimensió que va assolir especialment Radio Andorra durant l’època franquista a Espanya, en què l’estació andorrana estava al costat de les grans emissores de tot el món, representaria per a la Unesco una “candidatura singular” que suposaria “un fet diferencial” que facilitaria la inclusió dels dos immobles entre els béns declarats d’interès mundial. Com tantes altres coses, però, tot plegat caldrà estudiar detalladament per analitzar-ne la viabilitat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending