El nou ministre de Salut, Carles Álvarez, ha fulminat aquesta tarda l’experta en gestió sanitària Lola Ruiz Iglesias, que s’havia incorporat al ministeri de la mà de Rosa Ferrer com a peça clau per implementar la reforma de la sanitat andorrana. Álvarez ha comunicat a Ruiz que no compta amb els seus serveis i que no entra en els plans de qui serà el nou director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el doctor Josep Maria Piqué. Fonts coneixedores de la reunió entre el ministre i qui havia estat consellera basca de Sanitat han assegurat que la trobada ha estat molt tensa i plena de retrets. I que davant de les apreciacions fetes per la metgessa espanyola, el titular de Salut hauria estat força desencertat en les respostes.
Sia com vulgui, Ruiz, amb una altíssima experiència en la gestió sanitària i que havia començat a treballar tant en la confecció definitiva de la història clínica com en la confecció d’una comptabilitat analítica del SAAS que no ha existit mai, segons les fonts, acabarà aquesta setmana de feina entre el ministeri i l’hospital i dilluns ja hauria d’estar fora. Lola Ruiz havia acordat inicialment amb Rosa Ferrer un contracte de llarga durada. Però veient com va anar la situació amb l’ara ja exministra de Salut, finalment es va rubricar un compromís lligat al mandat de la responsable ministerial. Ferrer va deixar el ministeri el 4 de gener. I des de llavors Ruiz continuava en el càrrec de manera provisional, a l’expectativa de la voluntat del nou ministre. El contracte firmat fa, segons les fonts, que no s’hagi de fer cap desemborsament extraordinari per acomiadar la metgessa especialista en gestió de la salut.
Ruiz havia de ser la mà dreta de Ferrer al ministeri per implementar la reforma sanitària. I combinava les seves atribucions amb un suport directe a Lluís Burgués en la gestió de l’hospital i amb la direcció assistencial provisional del Cedre. Diverses fonts han assegurat que la gestora de la salut, que té experiència tant en el camp privat com en el públic, havia començat a fer una primera radiografia de la sanitat andorrana. I, especialment, de l’hospital, d’on ja hauria advertit la complexitat i l’enrocament que hi ha de certs càrrecs i maneres de fer.
Ara, i de forma transitòria, el SAAS queda en mans, en solitari, de Lluís Burgués. Però és gairebé una situació d’interinatge. El màxim responsable del SAAS els darrers anys, que ja fa algunes setmanes que sabia que no continuaria en el càrrec, havia demanat que no es publicités el seu relleu per tal de no desacreditar-lo davant els professionals que encara haurà de comandar un temps. Es preveia que Burgués i Piqué, amb qui ja havia negociat des del juny fins a l’octubre de l’any passat la incorporació a la sanitat andorrana, coincidissin un temps per poder fer un relleu pactat i tranquil. Ara no se sap què acabarà passant.
El que sí sembla clar és que, excepte que hi hagi alguna marxa enrere, qui fins fa poc ha estat el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona preveu incorporar-se a la seva nova destinació al Principat pels volts del 15 de febrer. Josep Maria Piqué ja havia estat apunt de firmar un contracte amb el SAAS la tardor passada però quan ja hi havia un acord tancat, finalment va declinar la proposta per acceptar un oferiment del propi Clínic. Finalment, els moviments polítics a Catalunya no haurien donat prou seguretat al gastroenteròleg (aquesta és la seva especialitat mèdica) i hauria reactivat la via andorrana. Diverses fonts han assegurat que Piqué no aterrarà sol al Principat. I que hi traslladarà un ‘miniequip’ de confiança amb qui mirarà d’impulsar el model sanitari que el Govern demòcrata li encomani.