Xavier Espot ha estat rebut aquest matí de divendres al Palau Episcopal pel cap d’Estat mitrat. El Copríncep Joan-Enric Vives ha felicitat el nou cap de Govern i durant l’audiència, cordial i caràcter marcadament institucional, s’han tractat diverses qüestions: els reptes que vol afrontar el nou executiu de coalició, el programa governamental i la situació social, política i institucional del Principat, segons fonts del bisbat d’Urgell. S’ha posat l’accent, entre altres, a l’encaix d’Andorra en la comunitat internacional i, especialment, en com encarar el seguiment de la negociació amb la Unió Europea.
Justament, l’àrea d’Afers Exteriors és una de les que està donant més maldecaps o, com a mínim, més personalment està mirant d’organitzar Espot. S’ha dit ja que del cap de Govern en dependrà directament la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, que tot apunta que podria estar liderada per l’actual director d’Agricultura, Landry Riba. Tant Espot com el conseller liberal i secretari de sindicatura Ferran Costa han assegurat que durant la setmana que ve s’ha de tancar el primer nivell de Govern, això és el gabinet ministerial. I aquesta voluntat quadraria en el fet de posar-se en marxa entre dimarts i dimecres.
Carteres demòcrates
Als demòcrates, aparentment, els ballen tres carteres encara que tots tenen seriosos aspirants per ser ocupades. Així, un nom que apareixeria a les travesses per liderar Afers Exteriors després que, per exemple, l’exambaixador i candidat a la territorial d’Andorra la Vella per DA, Enric Tarrado, declinés l’oferiment seria l’actual ambaixadora del Principat davant la UE, Ester Rabassa. La diplomàtica i docent -té plaça de retorn dins l’engranatge d’Educació- tindria intenció de tornar a establir-se a Andorra per raons familiars. I podria ser una alternativa.
Afers Exteriors, Educació i Cultura i Esports són les tres carteres sota tutela taronja que encara no tenen inquilí afiançat del tot
De fet, segons les fonts consultades, la idea d’Espot és ‘sacsejar’ totes les ambaixades i renovar-les. La immensa majoria d’actuals ambaixadors, amb residència o sense en els seus respectius llocs d’assignació diplomàtica, tornaran al Principat i s’escolliran, en un termini prudencial de temps, no pas de manera immediata, nous representants, nous delegats. Una de les persones que tenia números per assumir una ambaixada, la fins ara ministre d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha guanyat punts les darreres hores per tornar al Govern. Però no pas a Exteriors: a Educació.
Espot i el seu equip, una vegada decidit que Eric Jover deixés el ministeri per ocupar-se de Finances alhora que exercir de portaveu governamental, haurien comprovat com de difícil és que qualsevol professional de la casa es posi al capdavant d’Educació. Sia qui sia, acaba tenint més detractors que defensors. En aquest escenari s’hauria trobat, per exemple, la qui durant els darrers dies més números tenia per ascendir fins al capdamunt del ministeri, Marie Pagès, el nom de la qual s’havia posat damunt la taula després que declinés l’oferiment Ester Vilarrubla.
Una altra cartera dirigida pels demòcrates que continua sense inquilí assegurat és el de Cultura i Esports, per a qui Espot continuaria esperant una resposta de Sílvia Riva amb, aparentment, Marc Pons a la recambra. La resta de ministeris tutelats pels taronges semblen tenir ja un ‘propietari’ fixe. A banda de l’esmentat Jover, Jordi Torres Falcó (Ordenament Territorial), Joan Martínez Benazet (Salut) i Sílvia Calvó (Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat) són fixes. Com també ho és l’advocat Josep Maria Rossell per fer-se càrrec d’Interior i Justícia en nom de Ciutadans Compromesos.
Ministeris liberals
Més problemes estaria tenint el president liberal, Jordi Gallardo, per tancar la part de feina que li correspon. No obstant això, qui serà, això és segur, ministre de Presidència i Economia (amb Ocupació inclosa) espera donar un impuls definitiu a la seva elecció aquest dissabte. Encara que amb alguns dubtes, Judith Pallarés hauria acceptat ocupar-se d’un ministeri, i encara que inicialment tot feia pensar que se situaria al capdavant d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, les dificultats dels liberals per trobar qui vulgui assumir Funció Pública no permeten descartar que, finalment, l’exconsellera general acabi fent-se càrrec d’un dels departaments de més dificultat i ‘crematística’.
Tot dependrà dels darrers moviments que faci Gallardo. Els noms que ha anat posant sobre la taula per a Funció Pública, o bé li han declinat l’oferiment, o bé no han acabat de convèncer. Ni a una part ni a l’altra. Fins i tot Turisme encara estaria lliure, atès que Jordi Daban, un nom amb el qual s’havia especulat, tampoc no acaba de permetre quadrar el cercle que s’ha imposat la formació liberal. En tot cas, encara queda marge. I un cap de setmana que es preveu, certament, una mica mogut. Tens. De contactes, si més no.