El nou model de funcionament de la mútua dels funcionaris ha estat la gota que ha fet vessar el vas de la paciència del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i del col·lectiu que agrega els treballadors públics adscrits a l’administració general (Sipaag) i ha originat un xoc de trens sindical l’abast del qual encara cal veure, però que ha comportat el trencament de la plataforma i una voràgine de retrets molt notable. Alhora que ha tornat a evidenciar una clara divisió entre els cossos uniformats i la resta, que tenen moltíssims més afiliats i representen un grup d’empleats de l’administració molt més ampli.
De diferències sobre formes de fer i d’actuar, segons diverses fonts, ja fa temps que n’hi havia. L’oposició a la modificació de la Llei de la funció pública, però, els mantenia units. Fins que l’atac suposat d’una part dels sindicats integrats en la plataforma respecte dels representants del SEP i el Sipaag a la comissió de gestió de la mútua de funcionaris ho hauria fet saltar tot pels aires. Diversos responsables de sindicats d’uniformats haurien acusat dos dels tres representants sindicals a la comissió d’haver permès el canvi de model de funcionament de la mútua i, en conseqüència, que els funcionaris que estan de baixa no puguin cobrar el 25 de cada mes.
Els sindicats que abandonen avisen la resta que ara “caldrà demostrar amb documentació legal quina és la representativitat” de cada organització
La situació s’hauria agreujat amb la descoordinació entre el departament de Funció Pública i la CASS que ha fet que ni tan sols en els terminis que abona la prestació laboral la parapública els empleats de baixa hagin cobrat. Amb una sabata i una espardenya, els funcionaris incapacitats de manera temporal han anat rebent la seva prestació durant la jornada d’avui. Abans, però, ja s’havien encès els ànims i arran de les acusacions internes d’alguns sindicalistes cap als representants del SEP i el Sipaag, aquestes dues organitzacions han decidit abandonar la plataforma.
Ja no han assistit a una trobada prevista (i celebrada només per col·lectius sindicals d’uniformats) aquest divendres, en què s’havia de tractar la qüestió de les deficiències en relació amb la mútua i altres aspectes relacionats amb la modificació legal en curs. Un comunicat intern signat conjuntament pel secretari general del SEP, David Garcia, i del Sipaag, Lluís Anguita, anunciava la decisió i ho feia amb prou contundència tot exigint que “a partir d’ara caldrà demostrar amb documentació legal quina és la representativitat de cada sindicat. D’aquesta manera s’aplicarà el que recull la llei i cap sindicat se sentirà discriminat”.
Límits i pomes podrides
El SEP i el Sipaag conjuntament anunciaven a la resta de col·lectius sindicals que “creiem que hi ha límits que no es poden traspassar i davant un atac contundent i malintencionat en contra d’alguns membres dels nostres comitès i de retruc a nosaltres també com a presidents, no podem fer res més que protegir-nos per evitar conseqüències majors”, tot afegint que “no compartim la manera d’actuar d’algun o alguns membres d’aquesta plataforma i en el si dels nostres comitès s’ha votat democràticament i ens han demanat de deixar de formar part d’aquesta plataforma”.
En el missatge, tots dos sindicats deixaven clar que la majoria de sindicats i sindicalistes han treballat honestament en pro de la majoria, però que “la poma podrida podreix el cistell”. Per tant, i una vegada decidida la marxa de la plataforma, “com a objectiu preferent ens hem marcat ‘endreçar’ la representació de membres sindicals en les diferents comissions a les quals els sindicats estan convidats. Per aquest motiu demanarem que de forma democràtica així ho marca la llei, assisteixin els membres dels sindicats més representatius (no confondre amb més nombrosos com algú ha dit en aquest grup)”.
En el missatge intern, Garcia i Anguita deixaven clar que “la representativitat ve marcada pel percentatge de treballadors afiliats al sindicat, no pel nombre total d’afiliats. Per aquest motiu a partir d’ara caldrà demostrar amb documentació legal quina és la representativitat de cada sindicat. D’aquesta manera s’aplicarà el que recull la llei i cap sindicat se sentirà discriminat”. Més enllà d’aquesta comunicació interna, fonts properes als sindicats que surten de la plataforma han assegurat que la qüestió va molt més enllà de la mútua. I han explicat que en una comissió integrada per vuit membres, els tres representants sindicals mai no haurien pogut imposar el seu criteri i, a més, només hauria estat un dels set membres que ho veia al revés que la resta. La CASS va exigir poder abonar ella directament la prestació als assalariats tal com fixa la llei. Qüestió diferent és l’enrenou sorgit per la manca de coordinació haguda.
Els sindicalistes del cossos especials han celebrat una trobada ja prevista i es donen el cap de setmana per “reflexionar” la resposta oficial
Els sindicats que es mantenen a la plataforma han manifestat la seva decepció per la marxa de SEP i Sipaag, que en tot moment haurien avalat la posició mantinguda pels seus representants en la comissió de gestió mutualista. Ara, en funció dels representants sindicals les formes d’expressar aquesta decepció han estat molt diferents. D’entrada, els uniformats són partidaris de defensar a capa i a espasa que es continuï cobrant el 25 de cada mes s’estigui d’alta o de baixa. La fórmula proposada pel representant sindical més bel·ligerant de la comissió de la mútua no hauria estat acceptada d’entrada. Fonts properes a Sipaag han assegurat que s’està estudiant legalment la manera de poder continuar cobrant el 25 si això és viable. Però que “la solució no pot arribar d’ara per ara mateix”.
A partir d’aquí, els ànims s’encenen i els sindicats d’uniformats han mantingut efectivament la reunió que inicialment era de la plataforma en ple. No hi ha cap decisió formalment presa perquè els representants sindicals s’han donat tot el cap de setmana per acabar de “reflexionar” i adoptar el posicionament que escaigui, que es farà públic en una roda de premsa dilluns. Sipaag i SEP també tenen intenció de comunicar la seva visió de tot plegat dilluns a través d’un comunicat. Fonts de col·lectius sindicals d’uniformats han acusat el sindicat dels docents de “tenir ja el que volien: jubilació als 60 anys amb el 60%. Molt trist tot plegat”. Un clar dard enverinat que no s’ha pogut contrastar amb el SEP. Els intents per contactar amb representants sindicals d’aquest col·lectiu han estat en va.