L’emissió del documental ‘El mirall andorrà’ a TV3 ha donat una visibilitat fora d’Andorra del debat, fins ara intern, sobre l’avortament, però, per ara, no canviarà en res les postures de partidaris i detractors de la despenalització. Així ha quedat en evidència per les valoracions fetes tant des dels diferents partits com des del mateix Govern. Des de la majoria, s’ha aprofitat per defensar que el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) aportarà la “informació” que no tenien en el seu dia les testimonis que, a cara tapada i amb la veu distorsionada, van explicar com en el seu dia van haver de marxar fora del país per interrompre de forma voluntària el seu embaràs. Des del Partit Socialdemòcrata, es continua insistint que ha de ser el poble qui decideixi sense la ingerència del Copríncep episcopal.
Així, preguntat sobre la qüestió, el ministre portaveu, Eric Jover, ha tornat a esgrimir el discurs ja habitual sobre aquest tema. “No es pot deslligar de la problemàtica institucional; fer passos més significatius suposaria trencar el model i un bloqueig”, ha afirmat, a la vegada que ha defensat que amb el SIAD “millorem l’acompanyament i la valorització dels drets a les dones”. També ha volgut deixar clar que “si l’hospital ha d’atendre una dona amb risc immediat i s’ha d’escollir entre el fetus i ella, s’actuarà per salvar-li la vida i es faran les actuacions que siguin necessàries”.
D’una forma molt similar s’ha expressat la vicepresidenta del grup demòcrata al Consell General, Mònica Bonell. “És veritat que hi ha una demanda de les associacions i també queda palès que és un debat que no es pot fer sense parlar també del model d’Estat”, ha indicat la parlamentària canillenca. Bonell ha volgut empatitzar amb les testimonis del documental, tot lamentant que hi hagi “desinformació” perquè “no s’ha condemnat ni denunciat ningú per avortar a l’estranger”. Això, defensa, canviarà gràcies al SIAD. Sobre el futur, deixa clar que, per ara, DA vol seguir “avançant amb els drets de les dones” sense que això suposi posar en risc el Coprincipat, almenys fins que “l’església mantingui la seva postura”. Si la canvia, apunta, “no crec que fos un problema per a nosaltres despenalitzar en els tres supòsits”.
Des de la bancada liberal, Eva López apunta que “no ens sembla malament” el fet de “poder escoltar de primera mà testimonis de dones que ho han passat molt malament perquè a l’època hi havia una gran falta d’informació”. La consellera general remarca que per anar a avortar a l’estranger “no van cometre cap delicte” i entén que, justament, “aquesta manca d’informació no es produirà amb el nou Servei”. També considera que “no influirà fora ni que ens pressioni que la situació es conegui ara a Catalunya”, tot i que és conscient que “anem cap a un camí en el qual la població estarà més informada del que suposaria aprovar la despenalització”.
La veu discordant arriba des d’un PS que segueix defensant que cal legalitzar l’avortament. Judith Salazar, parlamentària de la formació socialdemòcrata, lamenta que una de les coses que han quedat clares en el documental és que “el no és inamovible” en la resta de formacions “amb arguments que cada cop s’entenen menys”. La consellera general veu en el programa un “aspecte positiu”, ja que “se’n parla i fa que la gent agafi consciència i es posicioni”. Especialment, es queda “amb les dues noies que van sortir al final i que van deixar que hem de continuar defensant” una postura que, remarca, “no va contra el Coprincipat” sinó “contra la ingerència de dir-nos sobre què podem legislar i sobre què no”. Salazar recorda que “no som l’església sinó un Estat i tenim la sobirania per fer lleis”.
Altaveu també ha contactat amb Terceravia. Des de la formació s’ha declinat fer valoracions, tot argumentant que el que s’havia de dir sobre l’avortament ja es va plasmar en el programa electoral de les passades generals.
Comentaris (6)