“Feliciti als seus gestors”. El jutge instructor del ‘cas Pujol’, José de la Mata, ha mostrat un bon sentit de la ironia aquest dimarts durant la declaració de la filla petita de l’expresident català. Mireia Pujol ha mantingut, com dilluns van fer els seus germans Marta i Oriol, que tots els diners que va tenir dipositats al Principat procedien de l’herència de l’avi Florenci. Com els altres dos membres de la família interrogats pel magistrat sota la imputació per blanqueig de capitals, Mireia tampoc no ha aportat cap documentació que acredités ni la deixa del pare del seu pare ni l’operativa posterior.
Sobre el que va passar després del primer ingrés, de l’obertura dels comptes, les transferències periòdiques en quantitats similars que va efectuar entre 1992 i 2000 el primogènit Jordi entre els membres de la família, Mireia ha trencat el silenci que van mantenir sobre aquesta qüestió Marta i Oriol: els dipòsits es va multiplicar massivament gràcies a la perícia dels assessors bancaris que van contractar. Els gestors de Banca Reig en primer lloc i d’Andbank després.
I aquí ha estat, segons testimonis presencials citats per diferents agències informatives espanyoles, que De la Mata hauria dit: “Felicitats al seu gestor”. A partir de les dades enviades per la Batllia en el marc de les diferents ampliacions de la comissió rogatòria internacional (CRI) inicial, De la Mata ha pogut traçar uns dibuixos de tot plegat. Des que els diners van arribar en primer lloc a Banca Reig, passant després per Andbank per finalment arribar a Banca Privada d’Andorra (BPA) com a pas previ a la seva regularització amb la hisenda espanyola.
En el cas de Mireia Pujol -que treballava com fisioterapeuta- el seu patrimoni s'hauria multiplicat de 62 milions de pessetes (372.000 euros) que va ingressar el 1992 a un màxim d’1,7 milions d'euros que va arribar a tenir a BPA. Finalment, al 2014, en aquesta darrera entitat, hi havia dipositats 1.116.890,76 d'euros en un compte al nom de Mireia, dels quals en va abonar la meitat a l’agència tributària per regularitzar la situació.
L’instructor no es creu el relat de la família Pujol, bàsicament perquè no aporten un sol document que acrediti l'herència de Florenci i perquè cada cop apareixen més casos que evidencien una era de presumpta corrupció a Catalunya que hauria enriquit de manera il·lícita a l'antic cap de Convergència i els seus fills. Un informe de la UDEF apunta possibles comissions ja que els pagadors "sempre són societats adjudicatàries de contractes públics a Catalunya". Per reforçar aquesta posició, el departament policial fa referència a sumaris com els dels casos del Palau de la Música o l’afer conegut amb el nom de Pretòria, que exposen tripijocs de contractes a favor de certs empresaris.