Aquest 7 de novembre fa deu anys del sinistre. Va ser un dissabte molt fred que acabaria amb neu i amb una tragèdia a mig matí. Quan s’estava duent a terme el procés de formigonat del viaducte, l’estructura metàl·lica que havia de sostenir temporalment l’obra va cedir i van acabar morint cinc operaris. Totes les víctimes -en aquest cas les famílies dels difunts- han estat degudament indemnitzades des de fa molt temps. D’aquí que no hi hagi cap reclamació. També la CASS, per exemple, ha cobrat el que li pertocava. En canvi, però, judicialment no s’ha establert cap responsabilitat.
En una llarga instrucció, la batlle que dirigia la investigació, Maria Àngels Moreno, va acabar processant tres responsables de la unió temporal d’empreses (UTE) que duia a terme les obres, els dos representants de la direcció facultativa i sis comandaments de diferents gradació de la firma RMD Kwikform, que va ser l’encarregada de dissenyar i muntar l’estructura que es va enfonsar. La responsable judicial va establir diferents nivells de responsabilitat en els treballs. I era aquesta darrera empresa a la qual se li va atorgar més responsabilitat.
Totes aquelles persones -essencialment familiars de les cinc víctimes mortals- que tenien dret a indemnitzacions ja fa anys que les van percebre gràcies a l'asseguradora de l'UTE adjudicatària de l'obra
De fet, la instrucció de la causa ha estat marcada per l’estratègia jurídica seguida pels diferents assessors legals d’RMD, que al llarg de tot el procés judicial han anat reclamant la pràctica de més diligències, de proves suplementàries i d’altres elements fins a arribar a portar les denegacions efectuades per part de la batlle instructora dos cops al Constitucional, que va desestimat també les pretensions de l’empresa. Finalment, ja fa molts mesos, alguns anys fins i tot, la Batllia va donar per conclosa la instrucció i va enviar el cas al Tribunal de Corts perquè fes els tràmits necessaris per celebrar el judici.
Dins del procediment jurídic establert, el tribunal jutjador havia de sol·licitar a les parts si alguna d’elles creia que calia alguna prova més o tenia quelcom a dir-hi. Va ser en aquest marc, en el tràmit de l’article 123 del Codi de procediment penal com es fixa a nivell legal, que RMD va sol·licitar la revocació de tot el sumari per tal que s’iniciï la investigació de nou o, almenys, que es practiquin les proves -anàlisis geotèrmiques del sòl, per exemple- que al seu dia va sol·licitar. Per ara, el Tribunal de Corts no ha decidit si acceptar les pretensions de l’empresa multinacional o no fer-ho.
I aquí està encallada la qüestió, sense previsió de decisió per part del Tribunal de Corts, que ha superat de molt els terminis més llargs establerts per resoldre, i sense que es pugui augurar quan es podia arribar a fer la vista oral. Deu anys després, no hi ha responsables penals condemnats, si és que hi ha d’haver alguna condemna, per l’enfonsament mortal de l’estructura. Això sí, aquells que tenien dret a indemnitzacions o havien de percebre algun pagament ja han rebut els respectius abonaments. L’asseguradora de l’UTE se n’ha anat fent càrrec d’entrada.
Ofrena floral en homenatge i record
Autoritats del país encapçalades pel copríncep Joan-Enric Vives; el cap de Govern, Xavier Espot; i la síndica general, Roser Suñé, han homenatjat aquest dijous a les víctimes de l'esfondrament del viaducte del túnel de les Dos Valires en el desè aniversari d’aquest tràgic accident. Les autoritats han dipositat una ofrena floral a la placa commemorativa situada a les immediacions on va es produir l’esfondrament.
Comentaris (2)