La data de reinici i la nova composició del tribunal jutjador ha estat comunicada aquest migdia pel Tribunal de Corts, que ja es dóna un marge de temps prou important, a priori, per resoldre tots els serrells que cal resoldre una vegada totes les qüestions derivades de les múltiples recusacions de magistrats s’han acabat resolent. O en un cas concret, els promotors de les peticions han renunciat a les demandes que les sustentaven fent decaure d’aquesta manera la sol·licitud de recusació.
Anglada, que ja formava part del tribunal jutjador des de l’inici, agafa el relleu de Pijuan. I Richiardi finalment accedirà al tribunal encara que durant molt temps hi ha hagut el dubte de si acceptaria el repte o no. El magistrat francès fa molts anys que exerceix a temps parcial al Principat. Però resulta que ja està jubilant a França i no li feia massa gràcia, almenys inicialment, ni haver-se de passar tant temps seguit a Andorra ni haver de jutjar un cas que porta tanta cua i que, de fet, encara en pot portar més. La tercera component del tribunal serà, com ja ho era, l’andorrana Concepció Baron.
¿I per què pot portar cua encara el cas? D’entrada hi ha un element clau: la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que obliga a buidar el sumari de totes aquelles apreciacions fetes a partir d’unes escoltes telefòniques fetes a un exalt dirigent de BPA no processat en la causa i que s’havien practicat per ordre de les autoritats judicials espanyoles. El TC ja ha sentenciat que aquelles escoltes són invàlides i els raonaments jurídics poden fomentar altres accions que les defenses poden promoure des d’ara i fins al setembre.
Això sense oblidar, circumstància que no s’ha indicat aquest dilluns, quin format tindrà la nova vista. Hi ha una part de les defenses que entenen que s’han de tornar a plantejar les qüestions prèvies perquè el nou magistrat que compon la sala, Richiardi, en pugui tenir coneixement. Però així les coses, com que Anglada i Barón, d’una manera o altra, ja van prendre decisions sobre aquestes qüestions prèvies, haurien de quedar al marge de la composició del tribunal. O així ho entenen, almenys, les esmentades defenses.
Comentaris (2)