El Govern confirma la quarta mort per coronavirus

Ja són 647 les empreses o autònoms que han demanat acollir-se al programa de crèdits tous però l’executiu no ha donat l’import global demanat al·legant que no el tenia calculat

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El Govern ha confirmat la quarta víctima mortal de l’epidèmia de coronavirus a Andorra. Es tracta d’un home de 88 anys que es trobava a la unitat de cures intensives de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell. Durant l’habitual compareixença vespertina, el portaveu de l’executiu, Eric Jover no ha volgut revelar el nom del difunt, però es tracta de Robert Bastús, un dels pioners del turisme comercial al Principat.

La víctima confirmada aquest dissabte és la quarta des de l’esclat de l’emergència sanitària al país i d’un total de 308 casos positius diagnosticats. Els altres tres també tenien una edat avançada i, un d’ells, presentava una patologia anterior que, de fet, ja el feia estar en la fase final de la seva vida. Des de l’executiu, Jover, ha volgut trametre el condol a la seva família.

Pel que fa a la resta de continguts de la roda de premsa, aquesta s’ha limitat a actualitzar diferents dades. Entre elles, la del nombre d’empreses o autònoms que han presentat sol·licitud per entrar al programa de crèdits tous. Ja són 647, però, per segon dia consecutiu, el Govern s’ha resistit, tot al·legant que no en disposava, a facilitar quin és l’import total demanat.

Tot fa pensar, però, que aquest podria haver superat ja els 130 milions (60 per a despeses de funcionament i 70 per a quotes de préstecs o hipoteques). Jover ni ho ha confirmat ni ho ha desmentit, però ha recordat que ara analitzaran les demandes per veure, en primer lloc si es corresponen a les despeses previstes i si el sol·licitant té o no “tensions de tresoreria”. També ha avançat que esperen que entre diumenge al vespre i dilluns es puguin començar ja a aprovar les primeres resolucions.

Pel que fa a la campanya de recollida de fons, el ministre ha indicat que ja són 96.000 els euros rebuts via donacions als diferents comptes bancaris oberts. Entre ells, ha volgut destacar els mil euros de l’Associació del Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag) i les fetes per la FAAD i Amida. A banda, via SMS s’han recaptat també més de 26.000 euros.

Davant l'increment d'activitat detectada a l'aire lliure, Jover avisa: en la recàmara hi ha l'estat d'alarma

Jover també ha informat que la plataforma d’autoavaluació de la Covid-19 ja té registrades més de 1.200 persones. Per ara, ha indicat que en una primera fase només es poden inscriure casos confirmats, els seus contactes i persones que tinguin símptomes compatibles amb la malaltia. Més endavant, ha donat a entendre que es podrà obrir la ciutadania en general.

El portaveu també ha indicat que el ministeri d’Exteriors ja ha gestionat la repatriació de 35 andorrans que es trobaven a l’estranger. A banda, vuit persones més tenen bitllet pel retorn en un termini breu de temps i amb altres vuit s’està mirant de trobar “la millor solució” segons el cas.

Pel que fa al registre de treballadors acomiadats, ja hi ha 268 inscrits. Jover ha explicat que, d’ells 199, tenien contractes que no eren indefinits. “És normal que al març hi hagi una davallada del mercat laboral relacionat al final de la temporada d’hivern. Haurem d’estar atents a aquestes tipologies. Hem de comprovar si és tan sols que s’ha avançat el final de campanya o tenim acomiadaments associats a la Covid-19”, ha apuntat Jover, que ha avançat que “estarem atents, verificarem que s’hagin fet seguint la llei i estarem al costat d’aquestes persones per veure quines solucions els hi podem donar”.

Per últim, el portaveu de Govern també ha lamentat que aquest dissabte s’ha detectat un increment de l’activitat a l’exterior. En concret, més gent passejant i, fins i tot, anant en bici o sortint a la muntanya. Davant d’això, ha remarcat que “és important la necessitat que la gent es confini a domicili i disminueixi la seva activitat” i ha posat en relleu que “anar en bici o a la muntanya pot comportar un risc d’accident i pot posar en estrès els nostres recursos sanitaris”.

El portaveu ha afirmat que qui fa aquestes activitats “són irresponsables”. I tot i que “fem una crida al civisme”, també ha avisat. “L’element més definitiu seria fer que el confinament fos una obligació. Seria implementar la llei que vam votar dilluns, la de l’estat d’alarma. No és la voluntat nostra fer-ho, però demano, per evitar haver d’agafar mesures majors, la corresponsabilitat dels nostres ciutadans”, ha alertat.

Etiquetes

Comentaris

Trending