La situació ve a tomb per la denúncia d’un ciutadà de la Seu d’Urgell que va assegurar davant les càmeres de Televisió de Catalunya que des que s’havia iniciat el confinament no havia pogut veure els seus fills atès que viuen al Principat amb la seva mare. És la dona qui té la custòdia dels menors i tot i la bona relació que mantenen tots plegats, cada vegada que l’home s’ha volgut desplaçar al país amb la intenció de poder veure els seus fills la policia andorrana l’ha fet girar cua. I això havent passat primer el control policial espanyol.
Fonts oficials del Govern han admès que s’estan practicant denegacions d’entrada al país esgrimint com a motiu les disposicions que recull la Llei d’immigració combinades amb l’excepcionalitat del coronavirus. També han explicat les mateixes fonts que si es fan demandes per poder entrar al Principat, aquestes s’estudien cas per cas i, si escau, s’emet un permís concret que porta associades, si es considera adient, les mesures pertinents de com s’ha de dur a terme l’entrada i estada al país. Per norma, qui arriba a Andorra per fer-hi estada procedent de l’estranger s’ha de confinar obligatòriament durant 14 dies. Això des del 27 de març.
També per norma, aquelles persones que han d’acudir al Principat per raons laborals (com els fronterers) o aquells que hi han de fer alguna tasca essencial: per exemple distribuïdors de material sanitari, de productes alimentaris o d’altres mercaderies -actualment, la immensa majoria- no tenen cap mena de problema per entrar al Principat i, fins i tot, no necessiten cap autorització expressa més enllà d’aquella que ja solen portar d’ofici. Els fronterers el permís de treball; els distribuïdors tota la paperassa burocràtica que usualment han de fer.
Però per altres motius, com podria ser el compliment de les visites als fills que hauria de fer el veí de la Seu, cal adreçar una sol·licitud al ministeri d’Interior. Una sol·licitud que, d’entrada, segons les fonts oficials consultades, ha de ser telefònica i, a partir d’aquí, ja s’estableixen els canals o els conductes escaients per complimentar la petició. S’analitza el cas i si hi ha raons sòlides com per autoritzar l’accés al país (per exemple, una persona que hagi de visitar els seus pares d’avançada edat), raons pràcticament de tipus humanitari o d’elevat impacte social, s’autoritzen.