El Govern vol ser més “proactiu” per aconseguir un major ús del català en l’atenció al públic. Així ho ha assegurat la ministre de Cultura, Sílvia Riva, durant la presentació de la nova campanya per promoure la utilització de la llengua oficial en establiments com ara grans magatzems, botigues, bars o discoteques, àmbits on la darrera enquesta d’usos va evidenciar una presència molt baixa. La iniciativa, que ha suposat un cost de 23.000 euros, vol donar a conèixer els mecanismes existents, com ara els centres d’autoaprenentatge i els cursos gratuïts, però la voluntat també és estar a prop dels empresaris per si aquests es poden adaptar millor a les necessitats de cada sector.
“La impulsem perquè hem tingut ara el coneixement de l’enquesta d’usos lingüístics de la població i detectem la necessitat de promoure el català en l’atenció al públic”, ha explicat Riva, tot posant en relleu que, si bé hi ha situacions “més favorables” també hi ha alguns establiments, “com bars, discoteques, grans magatzems i transport públic” on els treballadors que han de rebre els clients ho fan en altres llengües. Malgrat això, la titular de Cultura ha remarcat que la campanya “no es limita a cap sector”. De fet, també s’adreça “a treballadors i empresaris”, als quals “es vol oferir ajudar per fomentar l’ús de la nostra llengua oficial”.
La campanya consistirà en el repartiment de díptics, tant a diferents llocs públics com ara biblioteques, centres esportius o dependències governamentals, i cartells on es recorden els diferents recursos a l’abast de qui, sense cap cost, vulgui aprendre a expressar-se en català. “Aquí, en català” o “Atreveix-te” són els eslògans d’una iniciativa que té un cost de 23.300 euros.
Riva ha indicat que, a més, es vol estar a prop dels diferents sectors. “Volem ser més proactius i que els empresaris ens diguin les necessitats i els àmbits en els quals creuen que el treballador ha de ser més format”, ha manifestat. Així, si es demana, “als centres d’autoaprenentatge s’intentarà adaptar els cursos als àmbits específics”.
La campanya vol posar remei a unes dades d’ús que estan lluny del que seria desitjable. Així, la cap d’àrea de Política Lingüística, Marta Pujol, ha recordat que, amb la darrera enquesta, sortia que “als grans magatzems només un 9% atenien en català, i també és molt baix al transport públic o bars”. Tot i això, s’entén que la solució difícilment pot suposar plantejar-se sancions, ja que, com ha indicat Riva, “obligar pot ser contraproduent”. També ha apuntat que “hem de tenir en compte el context i la nostra idiosincràcia, que és peculiar”. En primer lloc, pel fet que el català “no és com l’espanyol o l’anglès sinó que es parla només oficialment a Andorra i això fa que tinguis una carrera diferent per fer-ne difusió i exigir-ne el coneixement”. En segon, el fet que “om un país de acollida i la gent que vol treballar-hi ve cada cop de més lluny”.
Des de l’àrea, Pujol ha admès que, fins ara, no costa cap sanció per no usar el català a nivell d’empreses, però sí que ha remarcat que “el servei d’inspecció, cada cop que hi ha una queixa d’un ciutadà, actua, es fa saber que no estan complint la llei i se’ls demana que ho solucionin, sempre amb una voluntat més informativa”. Així, “la gran majoria d’empreses, quan saben que estan incomplint algun article, ho corregeixen en un termini de temps raonable”. Amb l’atenció al públic, ha indicat, “ja és més complicat, perquè hi ha el factor de la composició demogràfica de la població” i pel fet que “no podem anar a perseguir de forma dràstica”.