Alguns dels principals i més mediàtics detinguts en l’operació contra la suposada màfia ucraïnesa instal·lada a Catalunya tenien vincles directes amb el Principat. Especialment el fill de l’exalcalde de Kíev Leonid Txernovetsky, Stepan Txernovetsky. Arrestat dimarts a S’Agaró, aquest jove empresari i promotor de boxa havia ostentat la residència passiva a Andorra. I hi manté una societat oberta. Aquesta societat és propietària d’alguns dels cotxes de luxe que s’han comissat en el marc de l’operació.
Agents especialitzats en crim organitzat i bandes de l’est dels mossos d’esquadra i especialistes de la policia nacional espanyola van fer esclatar dimarts la denominada operació ‘Variola’, que va comportar una quinzena de registres en domicilis i establiments empresarials especialment de Barcelona però també de S’Agaró i Sant Feliu de Guíxols, totes dues poblacions de la Costa Brava gironina. Es van detenir onze persones, set de les quals, entre les quals en principi hi figuraria Txernovetsky, han entrat a presó.
Un altre dels empresonats és l’empresari d’origen armeni Arman Mayilyan (a la imatge en ser detingut i al costat, una foto seva d’arxiu), que gaudia d’un cert reconeixement entre l’alta societat barcelonina pel fet de regentar el luxós restaurant de cuina japonesa anomenat ‘Yubari’ i situat a l’avinguda Diagonal de la capital catalana. Aquest establiment seria un dels epicentres del blanqueig que presumptament i de forma organitzada duien a terme els detinguts.
Justament, el fill de l’exalcalde de Kíev, que també va ser regidor del mateix ajuntament entre el 2008 i el 2009, figura com un dels components de la societat espanyola Cherd Investment, l’empresa que formalment ostenta la titularitat de ‘Yubari’ Txernovetsky i Mayilyan haurien coincidit -que no vol dir que encara ho facin a dia d’avui- en diverses societats espanyoles. A banda de la citada Cherd Investment, també haurien figurat entre els membres d’ARM&STEP SL i d’Star77 Holding SL. Les tres empreses estan domiciliades a Barcelona.
Més o menys, tots els detinguts eren uns experts en moure’s entre societats. L’entramat que tenien els permetia, suposadament, blanquejar diners de procedència il·lícita. Així, el ‘modus operandi’ més habitual era adquirir empreses ja constituïdes i al cap de poc temps injectar els diners ‘foscos’ provinents de comptes de Xipre o les Illes Verges. Amb posterioritat les esmentades empreses compraven béns immobles. Així l’organització hauria blanquejat els darrers temps uns deu milions d’euros segons els investigadors policials.
Societat andorrana
Alguns d’aquests béns immobles s’han embargat, com també s’han bloquejat comptes bancaris (presumiblement alguns d’ells a Andorra) i s’han confiscat béns mobles, especialment vehicles de gamma alta o considerats clàssics. Tant dels uns com dels altres n’hi ha de matriculats al Principat. A la Costa Brava es van localitzar deu d’aquests vehicles. Un dels que no hi ha dubte que és ‘andorrà’ és un Porsche Cayenne amb matrícula L1999.
Com sol ser habitual amb aquest tipus de bandes i persones de l’est que es mouen en àmbits poc clars, els automòbils no solen estar a nom de persones físiques si no que ho estan a nom de persones jurídiques, d’empreses. És el cas de l’esmentat Porsche, segons que ha pogut constatar l’Altaveu. Aquest vehicle seria propietat de la societat andorrana H.I.L.L. Patrimonis SLU, constituïda el 2004, domiciliada a Encamp i de la qual des del novembre del 2013 n’era l’accionista únic el fill de l’exalcalde, un Stepan Txernovetsky que hauria seguit els negocis impulsats pel seu pare (que el 2014 era considerat un dels 100 homes més rics d’Ucraïna).
Els Txernovetsky van ser propietaris d’un banc que va adquirir per més de 500 milions de dòlars una entitat financera brasilera. Després haurien constituït un fons inversor amb capacitat per injectar fins a 750 milions de dòlars. Stepan Txernovetsky (a qui fa un temps se li va retornar el dipòsit que va efectuar per poder obtenir la residència passiva, amb la qual cosa ara ja no l’ostentaria) es va situar al capdavant de tot això i va seguir la tradició política del seu pare. Però la va deixar per centrar-se en una altra de les seves passions: la boxa. Txernovetsky és un dels impulsors d’Elite Boxing Promotion, una empresa encarregada de promoure la boxa professional al seu país.
L’esment d’aquesta empresa de boxa no és gratuït en relació a Andorra. Un altre dels impulsors de la mateixa és Roman Valesiuk. Si Txernovetsky és l’únic accionista de la societat andorrana H.I.L.L. Patrimonis, Valesiuk n’és el president. Tots dos (a la imatge, Stepan a l’esquerra; Roman a la dreta) també han coincidit en la composició d’algunes de les societats empresarials espanyoles citades anteriorment. Valesiuk també figura a les bases de dades policials andorranes, sense cap incidència transcendent, però. La darrera persona que figura en la societat titular d’alguns dels vehicles comissats en el marc de l’operació ‘Variola’ és Daniel Expósito Laencuentra, que figura com a secretari de H.I.L.L. Segons les fonts consultades, Expósito havia residit al Principat -on havia ostentat la gerència de la gestoria Puig-Saumell- però ja no hi resideix.
Segons fonts coneixedores de la investigació, l’operació que ha culminat amb els onze detinguts a Catalunya hauria començat de la mateixa manera que una altra operació molt similar que va comportar vuit detencions, en aquell cas, a la Costa Daurada (Cambrils, Salou) i el Camp de Tarragona (Reus): enxampant a la Farga de Moles ciutadans de l’est que portaven a sobre, procedents d’Andorra, més diners en efectiu dels que la legislació els permet traslladar.
Comentaris