Ha arribat l'hora del relleu. Una part del malestar que hi ha entre els professionals del servei d'urgències de l'hospital es deu a les maneres de fer del seu cap. Després de divuit anys al capdavant del departament, el doctor Josep Gómez Jiménez deixarà el càrrec abans de l'estiu. El metge continuarà assessorant aspectes teorico-pràctics del servei i assumirà nous reptes més lligats en qüestions d’investigació, recerca i desenvolupament i, també, d’anàlisi d’inversions tecnològiques.
El servei d’urgències de l’hospital tindrà abans de l’estiu una nova estructura organitzativa que ja no dependrà directament de l’actual cap de servei, Josep Gómez Jiménez, malgrat que aquest es mantindrà com assessor de l’equip i, alhora, assumirà altres funcions dins d’un Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que vistes les capacitat de què disposa pretén impulsar, sempre que pugui i dins les seves possibilitats, la investigació i la recerca. Tal i com han reconegut diverses fonts, la manera de fer, que no pas els coneixements, de Gómez Jiménez estan suposant una limitació en la pacificació d’un servei que tot just ara comença a remuntar després de viure una profunda crisi per falta de mitjans i una adequada organització. I que en els moments mesos hauria d’anar incorporant nou personal de forma accentuada.
La comissió de treball que es va configurar fa unes setmanes a l’hospital amb l’objectiu de reordenar el servei d’urgències i trobar una sortida en positiu a una crisi que posava en risc l’adequada atenció sanitària continua avançant. Els problemes de llargues esperes encara persisteixen però certament el clima laboral altament tòxic que es viva fa una setmanes està remetent, segons les fonts. També és cert que hi havia una demanda conjunta explicitada en diverses reunions a la direcció del SAAS i que aquesta també compartiria en el sentit que Gómez Jiménez, després de divuit anys en el càrrec, ja no és la persona indicada per tibar del carro i liderar l’equip humà d’atenció d’urgència, sense que això impliqui que el doctor referent del servei durant tots aquests anys no pugui continuar formar part de l’equip en tan què dissenyador de processos i estratègies d’atenció.
La direcció del SAAS considera que el facultatiu ha fet una gran feina i creu que té moltes coses a aportar sense la pressió d'haver de gestionar un grup humà
Les fonts consultades coneixedores de la situació han assegurat que l’actual màxim responsable del servei “pot aportar molt i, de fet, ha aportat molt. I pot donar encara grans satisfaccions a l’hospital i al SAAS, però cap de servei no ho ha de ser”. Conjuntament amb el treball que està fent la comissió encarregada de dissenyar la reordenació del servei, en la qual hi ha representada la direcció del centre hospitalari i el gros dels professionals del departament, els propers mesos seran cabdals per reestructurar l’àrea també des del punt de vista organitzatiu. Abans de l’estiu aquesta feina es preveu tenir-la enllestida i Gómez Jiménez ja no estarà al capdavant del servei. Aquest metge, segons les fonts, “ha estat una figura que ha liderat sense dubte una unitat essencial en un centre hospitalari però tot evoluciona i cal ser conscients que necessitem caps que gestionin persones, equips humans. Que assumeixin responsabilitats, sí, però sense confondre responsabilitat amb autoritat”.
La concreció de la reordenació del servei d’urgències està sobre la taula d’una comissió que ha derivat ara en cinc: la genèrica encarregada de l’anàlisi del model i les propostes de millora. I, llavors, tres que serveixen per avaluar les concrecions de cada sector professional en concret (infermeres, metges i tècnics sanitaris) i una darrera que ha d’avaluar allò que aporti valor afegit i projectes transversals per a tot el servei com ara la formació continuada. També es preveu que tingui una aportació transversal en el conjunt del SAAS Josep Gómez, creador, entre altres, del reconegut internacionalment protocol de triatge del servei d’urgències.
La voluntat de la direcció, segons les fonts consultades, és que Gómez Jiménez passi a ser el pal de paller d’un departament que fa temps que està en l’ideari del SAAS però no s’acaba d’activar degudament i que hauria d’encarregar-se de qüestions relatives a la investigació, la recerca i el desenvolupament. I també amb una altra qüestió no menys important, la de l’anàlisi de les inversions tecnològiques. Les fonts consultades han explicat que de vegades s’aposta per adquirir equipament que, pel que sia, no acaba de funcionar. I, segurament, això és degut a que no s’ha avaluat prou el cost d’oportunitat d’aquella inversió i només s’ha tingut en compte la necessitat del moment o la demanda d’un petit grup de professionals. Això també hauria de permetre reduir costos invertint, perquè no es pretén deixar d’invertir, però fent-ho en allò realment necessari.
Comentaris