Com ja es va dir en el seu moment i ara ho torna a fer, el CRES remarca que en el sondeig elaborat hi havia una sobrerepresentació d’electors que asseguraven, quan se’ls demanava si recordaven a qui havien votat fa quatre anys, que s’havien decantat per Demòcrates per Andorra (DA). D’aquí que el resultat de l’enquesta mostrés un suport més gran de DA del que realment va obtenir la jornada electoral. El percentatge de vot decidit que s’atribuïa a la resta de formacions s’ha acostat força a la realitat, encara que quedaven lleugerament per sota del que ha estat el resultat a l’urna, segurament, novament, degut a aquella sobrerepresentació que es deia.
Si es té en compte el resultat del sondeig sumant vot decidit més simpatia, la situació ja varia una mica i el suport a DA ja es reduïa un parell de punts, amb la qual cosa s’acostava més a la realitat. Per contra, el Partit Socialdemòcrata (PS) es mantenia infravalorat. En aquest cas, en la suma de vot decidit i simpatia, el CRES va encertar plenament el suport obtingut, per exemple, pels progressistes de Socialdemocràcia i Progrés (SDP).
El centre depenent de l’IEA recorda en el seu informe que només un de cada tres enquestats (es va consultar 811 persones amb dret a vot) manifestava tenir obertament el vot decidit i no tenia cap problema en indicar a qui faria costat. La resta, en canvi, no va voler respondre. Amb tant volum de vot ocult, encertar es feia molt difícil, remarca el CRES, que també ressalta, però, que en les consultes electorals fetes fins ara el vot ocult acaba tenint un comportament força similar al vot ja decidit.
Comentaris