Ja fa una setmana que alguns ponents, especialment els italians, havien declinat acudir a Andorra i tenien previst fer les seves aportacions via videoconferència. Finalment, però, el certamen s’ha hagut de suspendre vistes les circumstàncies i les decisions dels governs d’arreu del món per la qüestió de l’epidèmia. La ministra de Turisme, Verònica Canals, ha explicat que dels vint ponents previstos, hores d'ara només vuit garantien la seva presència a Andorra. I com que "l'objectiu es poder presentar un nivell de qualitat" i les compareixences a través dels mitjans telemàtics no ho podien assegurar, ha estat preferible la cancel·lació del certamen.
El director executiu de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Manuel Butler, que ha afirmat que la decisió s'ha adoptat de manera "solidària" entre el Govern del Principat i l'OMT, ha recordat que fins ara, les edicions precedents del Congrés de neu i de muntanya s'havien caracteritzat per "una altíssima quantitat de contingut" que no es podia garantir en aquesta ocasió. Canals no ha pogut quantificar quines pèrdues pot generar la suspensió de l'esdeveniment, tot i recordar que alguns dels operadors participants hauran pogut reconduir alguna de les inversions fetes en relació amb la celebració del congrés.
Els participants i ponents estan sent informats d'aquesta decisió. L'organització lamenta que aquesta situació conjuntural hagi afectat la celebració d'aquest esdeveniment i internacional i mostra la seva determinació a celebrar-ho el 2021 al més alt nivell esperat. Alhora, el Govern informa que actualment no s'està produint transmissió comunitària del Covid-19 al Principat, una situació que Canals s'ha encarregat de recordar durant la compareixença d'aquest matí, i que fins al moment l'activitat turística del país es desenvolupa amb total normalitat per als nostres visitants. De fet, segons que ha pogut saber l'Altaveu, el fet que s'hagin suspès moltes activitats lectives i d'altra naturalesa a Madrid, per exemple, fa que persones d'aquella comunitat vinguin a passar uns dies al país.
Virus del pànic; xoc de demanda
Butler, que ha deixat clar que fan confiança a les autoritats sanitàries de tots els països i les decisions que estan adoptant, amb la qual cosa les restriccions adoptades de ben segur estan "més que justificades", també ha lamentat que una part de les repercussions econòmiques negatives que s'estan donant arreu del món són derivades del "virus del pànic". El director executiu de l'OMT, present a Andorra per la celebració de la cimera turística iberoamericana, ha explicat que el sector turístic està patint "un xoc de demanda". És a dir, que malgrat que l'oferta es manté, els potencials viatgers no viatgen.
L'OMT, que havia previst que el nombre de moviments turístics durant el 2020 creixerien entre el 3 i el 4% respecte el 2019, han recalculat ara les seves dades per preveure un decreixement de viatges d'entre l'1 i el 3%. El coronavirus, és clar, en serà el motiu. No obstant això, Butler ha recordat que el sector turístic, a diferència d'altres sectors econòmics, és molt resilient i que quan passi la crisi sanitària i l'efecte del temor a allò desconegut, "la recuperació serà ràpida i forta" i es reprendrà el camí del creixement.
Comentaris (4)