El Constitucional salva els mobles al síndic per la seva actuació en la polèmica reorganització del grup mixt

El TC desestima el recurs d’empara del socialdemòcrata López, que considerava que Mateu li havia vulnerat drets bàsics com a parlamentari quan el va destituir de facto com a president 

-
El Tribunal de Constitucional (TC) ha salvat el síndic general, Vicenç Mateu, per la seva actuació en la polèmica que hi va haver en relació a la nova configuració del grup parlamentari mixt. Mateu, de facto, va destituir el socialdemòcrata Pere López quan hi va haver l’escissió del grup liberal i cinc dels seus consellers passaven a integrar-se al que esdevindria el ‘grup mega mixt’. López va presentar un recurs d’empara entenent que se li havien vulnerat drets com a parlamentari i que el síndic havia envaït competències d’altres components del Consell.

L’1 de febrer passat el TC va admetre a tràmit el recurs presentat pel conseller general socialdemòcrata. Aquest dimarts s’ha notificat la sentència per la qual l’Alt tribunal desestima les pretensions del líder parlamentari socialdemòcrata. La resolució de la qual ha estat ponent Laurence Burgorgue-Larsen es gira en certa manera contra López, retraient-li que, en certa manera, no fos més diligent. Així les coses, segons les fonts consultades, el TC es fa seus els arguments del síndic donant com a un fet real una mera suposició. És a dir, ve a dir que com que quan hi ha l’arribada de nous integrants al grup mixt hi haurà també canvi de presidència, a Mateu no li va quedar més remei que actuar perquè el fins llavors president del grup no ho va fer.

De fet, la sentència dictada aquest dilluns té setze pàgines però el tribunal liquida en just dos paràgrafs la qüestió. La immensa majoria de la resolució l'ocupen els antecedents i els arguments de cadascuna de les parts. I només en els considerants finals es refereix estrictament al posicionament dels magistrats. Així, i referent a la ja indicada actuació del síndic i de Pere López en relació amb la presidència del reorganitzat grup mixt, l'Alt tribunal manté que "si el síndic general hagués afectat els drets de participació del grup mixt en les activitats del Consell General, és per causa, d'una banda, de la manca de diligència del president d'aquest grup per tal de resoldre, internament i en un termini breu, la situació provocada per l'arribada de nous membres al seu grup i, d'altra banda, de la preocupació d'assegurar el bon funcionament del Consell General".

El Constitucional tampoc no considera nul·la la convocatòria de la junta de presidents del 8 de gener a la qual ja no va ser convocat Pere López. I l’Alt tribunal arriba a la conclusió que arriba amb un argument també molt pobrissó. Segons el TC, com que en aquella junta només es pretenia parlar de qüestions que en part ja havien estat tractades amb anterioritat, tampoc s’estava vulnerant cap dret ni es pot considerar que la convocatòria d’aquella junta hagi de ser declarada nul·la. Exactament, la sentència diu que "tenint en compte que la junta de presidents duta a terme el 8 de gener d'aquest any només va tractar de la data de convocatòria del ple de debat de la totalitat dels pressupostos del 2018 i que es va acordar com a data l'11 de gener del mateix any, data que havia estat objecte d'acord previ a les modificacions en la composició del grup mixt, el TC acorda no declarar la seva nul·litat".

Les fonts consultades han assegurat que el PS i els seus assessors jurídics estudiaran la sentència que s’acaba de dictar i s’analitzarà la possibilitat de portar el cas a Estrasburg. D’entrada, segons les fonts, la formació socialdemòcrata no n’és massa partidària encara que la resolució està causant un fort malestar en l’entorn dels promotors del recurs d’empara. Les fonts han assegurat que cabia dins les possibilitats que el TC desestimés el recurs socialdemòcrata. De fet, es donava per fet que no es deixaria el síndic amb calces. Però es preveia una sentència més sòlida i amb arguments d’un pes que els emprats, a parer dels consultats, no tenen.