El Constitucional obliga la Batllia a investigar el sobrecost en les obres del forn incinerador

El TC considera que s’ha vulnerat el dret fonamenta a la jurisdicció d’Apapma i ordena a la jurisdicció ordinària que admeti la querella interposada el març del 2018

-
-
La Batllia haurà d’admetre la querella criminal que al seu dia va interposar l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) davant la desviació pressupostària que hi va haver en les obres de construcció del forn incinerador. El Tribunal Constitucional (TC) ha resolt que les jurisdiccions ordinàries han vulnerat drets fonamentals del col·lectiu en no voler admetre la querella i, per tant, desestimar investigar els fets denunciats.

L’Alt tribunal ha notificat aquest mateix matí la sentència relativa al recurs d’empara promogut per l’entitat ecologista, que està aconseguint a base de molta lluita en els òrgans judicials especials allò que l’administració, primer, i la Justícia ordinària, després, intenten boicotejar. El TC considera que l’oposició de la Batllia i el Tribunal de Corts a voler tramitar la querella criminal vulnera el dret a la jurisdicció d’Apapma. A més a més, ordena a la Batllia que admeti l’esmentada querella i faci les diligències escaients en el marc de la denúncia pel sobrecost en la planta incineradora.

Apapma manté el seu objectiu “de poder esclarir la realitat dels fets que van envoltar la construcció del forn incinerador”. El col·lectiu ecologista, basant-se en un extens informe elaborat sobre la consultora KPMG encomanat pel Govern que l’executiu es va negar a entregar durant molt temps, va denunciar que hi havia diverses maniobres anòmales que haurien estat la base de l’elevat sobrecost que hi va haver en les obres de construcció de la planta incineradora.  

El col·lectiu ecologista fa anys que defensa que rere el despropòsit de magnitud gegantina que hi va haver en les obres i la gestió primerenca de la planta de Ctrasa hi pot haver la comissió de múltiples delictes. Delictes contra l’activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de concussió, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública i de falsedat documental.

Que el Tribunal Constitucional obligui la Batllia a fer marxa enrere no vol dir que s'hagi de donar la raó als querellants. No molt menys. El que exigeix l'Alt tribunal és que qualsevol decisió que s'adopti estigui suficientment motivada i que no es tregui de sobre la querella tot al·ludint a una presumible prescripció. Segons el raonament del TC, la Batllia "en l'exercici de la seva competència exclusiva  de seleccionar, d'interpretar, de discernir i d'aplicar la legislació ordinària" ha de decidir si procedeix o no a fer noves diligències i ha de determinar "si els fets relatats a la querella són, o no són, constitutius d'eventuals delictes i si, en el moment de la seva presentació estaven, o no estaven, prescrits, procedint posteriorment, doncs, d'una manera lliure, a continuar tramitant les diligències oportunes o al seu arxiu, mitjançant la corresponent decisió fonamentada en Dret"

Comentaris (9)

Trending