El Constitucional accepta estudiar les dilacions en la investigació del ‘cas Valora’

L’Alt tribunal admet a tràmit el recurs d’empara d’una clienta de la gestora de capitals liquidada que lamenta que fa més de dos anys que la Batllia no du a terme cap diligència

-
-
El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’empara que qüestiona la voluntat de la Batllia per aclarir d’una vegada per sempre què va passar amb la gestora de capitals ara ja liquidada Valora. Fa pràcticament tretze anys que va esclatar la situació anòmala de la financera i encara avui no s’ha finalitzat la instrucció i menys encara se sap quan es jutjarà un cas que va generar unes pèrdues, un forat, de més de 20 milions d’euros. Hi ha un únic processat: el director general de l’empresa, el lauredià Xavier Felipó.

Una de les clientes d’aquesta gestora, vinculada tant a Andbank com, i sobretot, a Fibanc, va presentar fa unes setmanes l’esmentat recurs d’empara denunciant que se li estava vulnerant el dret a un procés degut atès que s’estava dilatant la instrucció de manera anormal. Segons el recurs presentat al seu dia, faria més de dos anys, en concret al tomb de 27 mesos, que la Batllia encarregada de la instrucció no ha practicat cap diligència. I això que la pròpia recurrent havia sol·licitat la pràctica de tot un seguit de noves diligències sobre les quals no s’ha pres cap decisió i tampoc el fiscal s’hauria pronunciat.

La sospita de la recurrent -identificada amb el número que al seu dia li va assignar la Batllia per tal de protegir la seva identitat davant de jurisdiccions, com l’espanyola, amb la qual podia haver contret obligacions no complertes- i també d’altres parts que continuen ‘vives’ en el procés és que no hi ha cap voluntat d’aclarir els fets. L’administració deslleial, la presumpta fins i tot apropiació indeguda… fins i tot els liquidadors judicials van posar en coneixement dels organismes jurisdiccionals al seu dia les anomalies que consideraven de naturalesa penal detectades.

El funcionament de Valora podria entroncar amb el ‘cas Pujol’, pel qual la família de l’expresident català portava presumptament diners en efectiu a la seu central que al seu dia tenia Fibanc a Barcelona, on despatxaven també els responsables de la gestora andorrana, i posteriorment els assentaments comptables acabaven apareixent en comptes dels Pujol a Andbank. Sobre tot això, però, se n’hauria passat de puntetes i al Principat no se n’hauria fet, almenys que hagi transcendit, la més mínima investigació.

Sia com vulgui, amb l’admissió a tràmit del recurs d’empara, el Tribunal Constitucional estudiarà si realment hi ha hagut una dilació indeguda que afecta els drets fonamentals de la clienta de Valora, que no estaria obtenint una resposta judicial en els terminis adequats. El més probable és que l’Alt tribunal acabi reprenent a la Batllia la seva lentitud i la convidi a actuar d’una vegada. Això no treu, però, que l’organisme instructor pugui, per exemple, declinar la pràctica de les proves sol·licitades. Una cosa no té res a veure amb l’altra, han recordat les fonts.

Comentaris (3)

Trending