El comú d’Encamp tanca el 2019 amb un dèficit de 5,5 milions

Els números vermells es deuen a un increment fortíssim de la despesa d’inversió: en el darrer any del mandat Torres-París es va gastar més que en els tres primers junts

Les oficines del comú d'Encamp.
Les oficines del comú d'Encamp.

El comú d’Encamp va tancar l’exercici 2019, el darrer del mandat encapçalat per Jordi Torres Arauz i Esther París, amb un dèficit de 5,5 milions d’euros. Aquest és el resultat dels comptes que s’han aprovat aquest dijous en el ple de la corporació. El principal motiu d’aquests números vermells s’ha de trobar en el fort increment de les inversions formalitzades. La corporació tanca l’any amb uns 13 milions de deute.

La dada suposa un brusc canvi en comparació al tancament dels tres primers anys de mandat, que sempre havien estat positius. De fet, el 2018, es va tancar amb un superàvit d’1,1 milions. El principal motiu d’aquests números negatius s’ha de buscar en la forta inversió acumulada al llarg de l’exercici: fins a 10,3 milions. De fet, en un sol any es va invertir més que en els tres anteriors (709.000 euros el 2016, 3,43 el 2017 i 3,7 el 2018).

Per tant, les despeses de capital es van incrementar en un 179,7%. Entre les inversions realitzades destaquen els 3,1 milions destinats a la remodelació de les avingudes Joan Martí i François Mitterrand, la nova escola bressol del Pas de la Casa (1,43 milions), l’itinerari del passeig de les Bons (1,116) o els entorns de l’església de Sant Pere (971.000 euros).

Pel que fa a la resta de capítols de despesa, en canvi, van mantenir nivells similars als d’exercicis anteriors. Per exemple, les de persona van pujar un 1,98%, principalment per l’aplicació de l’IPC als salaris i per l’increment del personal interí. També creixen, en un 1,86%, les de béns corrents i serveis. En total, el comú va gastar al llarg del 2019 32,47 milions, un 20% més que el 2018.

Els comptes s'han aprovat tot i el vot contrari d'un PS que lamenta que s'hagi fet un ús polític el pressupost i "s'hagi fet molta inversió a final de mandat per posar-se medalles"

En canvi, el comú va patir una davallada d’ingressos del 4,14%, impulsada per una menor recaptació tant per impostos directes (-6,15%) com dels indirectes (-20,9%) i, especialment, per una reducció de les transferències de capital per part del Govern. Es van liquidar 26,9 milions, pels 28,11 del 2018.

El mandat es va tancar amb un endeutament disposat de 13,35 milions d’euros. Això suposa un 49,6% de la mitjana dels ingressos dels darrers tres exercicis. Per tant, lluny del límit del 200% que marca la llei.

Des de la majoria s’ha volgut destacar que aquests números vermells són conseqüència de l’aposta inversora realitzada per la corporació. Aquestes obres, a més, es podran finançar sense endeutar més la corporació, ja que s’han emprat romanents de tresoreria que es disposaven a inicis de l’exercici.

La liquidació, però, no ha estat aprovada per unanimitat. Els consellers del Partit Socialdemòcrata hi ha votat en contra per expressar la seva disconformitat amb el fet que, segons ha declarat a Altaveu David Rios, “s’ha fet molta inversió a final de mandat amb finalitats polítiques; per posar-se medalles”. Així, ha afirmat que “s’ha demostrat que tenien una política d’inversions erràtica o, directament, no en tenien”. El conseller de PS I ha denunciat que s’ha fet “un ús polític de pressupost del comú, quan aquest és públic”.

En canvi, sí que ha donat suport a l’informe de liquidació des d’Agrupament Encampadà. La consellera Esther Vidal ha apuntat que “es tracta d’un tema ja passat i el que ens interessa a nosaltres és el futur”. També ha indicat que “els comptes estan tancats i tècnicament s’han fet bé”. No obstant, sí que ha criticat que “ens hagués agradat participar en el pressupost pel 2020”.  

Comentaris (3)

Trending